ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США розсекретили доповідь щодо причетності принца Салмана до вбивства Хашкаджі

01.03.2021, 12:00
Фото – AP / Радіо Свобода
Фото – AP / Радіо Свобода

Офіс директора Національної розвідки США (ODNI) розсекретив доповідь щодо ролі уряду Саудівської Аравії у вбивстві Джамаля Хашкаджі, у якому вказав на пряму причетність спадкоємного принца Мухаммеда бін Салмана до ліквідації журналіста. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сторінці ODNI, передає Укрінформ.

"За нашими оцінками, спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман схвалив операцію в Стамбулі для захоплення чи вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі", – йдеться в розвідувальному звіті.

Сама доповідь охоплює кілька сторінок з основними тезами. Водночас більша частина, яка містить докази та іншу інформацію, залишається засекреченою.

З оприлюдненого документа зрозуміло, що до спецоперації були залучені дві групи, зокрема семеро членів елітної силової структури – Сил швидкого реагування, яка підпорядкована безпосередньо принцу Салману та відповідає за його особисту безпеку.

Крім того, вказується, що спадкоємний принц неодноразово висловлювався про Хашкаджі як про загрозу для королівства та виступав за жорстокі силові переслідування дисидентів.

Як підкреслили в ODNI, висновки були повністю узгоджені з розвідувальною спільнотою США, а інформацію розсекречено настільки, щоб захистити важливі джерела, а також методи її отримання.

Як повідомляв ІМІ, у п’ятницю Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти екскерівника розвідки Саудівської Аравії, а також Сил швидкого реагування цієї країни у зв'язку з убивством журналіста Джамаля Хашкаджі. Паралельно Державний департамент США запровадив візові обмеження для 76 осіб Саудівської Аравії, причетних до загроз, переслідування та вбивств дисидентів у країні, зокрема в справі Хашкаджі.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії ухвалив вирок вісьмом обвинуваченим у справі про вбивство журналіста Washington Post Джамаля Хашкаджі, засудивши їх до ув'язнення на терміни від 7 до 20 років. 

3 липня в Туреччині розпочався судовий розгляд обвинувачення щодо 20 посадовців Саудівської Аравії у вбивстві журналіста Джамаля Хашкаджі.

Саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. 

Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. 

Туреччина передала пов’язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

23 грудня 2019 року кримінальний суд в Ер-Ріяді з 11 осіб, які проходили в справі вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, засудив п’ятьох до смертної кари. Ще трьом було присуджено тривалі терміни ув’язнення. Із трьох осіб обвинувачення були зняті.

Liked the article?
Help us be even more cool!