ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Список найякісніших ЗМІ очолили шість онлайн-медіа – дослідження ІМІ

14.05.2020, 15:33
Фото - ktpu.kpi.ua
Фото - ktpu.kpi.ua

Відразу шість онлайн-медіа очолили список найякісніших ЗМІ щодо дотримання професійних стандартів: "Дзеркало тижня", "Український тиждень", "Ліга", Укрінформ, "Букви” та Суспільне.

Такими є результати аналізу 19 онлайн-медіа, проведеного ГО "Інститут масової інформації" за підтримки "Інтерньюз-Нетворк"* у квітні 2020 року.

98,5% матеріалів на вищезазначених ресурсах не містили порушень професійних стандартів журналістики.

Друге місце за рівнем дотримання професійних стандартів  посіла "Українська правда": на ресурсі 97,5% матеріалів не містили порушень. Третє місце вже вдруге поспіль утримує сайт РБК-Україна, і цього разу до нього приєдналися сайти "Цензор" і "Гордон".

Водночас найгіршими сайтами за рівнем дотримання професійних стандартів стали "Страна" (лише 68% матеріалів без порушень) та "Знай.юа", де тільки 16% матеріалів написано без порушень (тобто переважна більшість матеріалів на цьому порталі не має стосунку до професійної журналістики). 

Як показало дослідження ІМІ, в українських онлайн-медіа найчастіше порушується професійний журналістський стандарт відокремлення фактів від коментарів. У середньому цей стандарт було дотримано в 91% матеріалів. 

На другому місці – порушення стандарту достовірності (його було дотримано в 94,5% загальної кількості матеріалів), і найкраще дотримуються в онлайн-медіа стандарту балансу – в 97% загальної кількості матеріалів. 

З повним звітом можна ознайомитися тут.

*Моніторинговий аналіз проводився у квітні 2020 року в 19 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших, сім ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху за дотримання професійних стандартів, а також два сайти, які висловили бажання бути в переліку медіа, що підлягають моніторингу): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, znaj.ua rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М), suspilne.media, bykvu.com. Загальна вибірка становила 1900 матеріалів – по 100 матеріалів, узятих поспіль одночасно з кожного сайту, який було охоплено моніторингом. 

З методологією дослідження можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!