ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Спроба вплинути на суспільний дискурс про Україну": дослідники знайшли у вікіпедії "підозрілі правки"

20.10.2022, 10:19
Фото – ukrinform
Фото – ukrinform

Дослідники оприлюднили звіт про російську пропаганду у вікіпедії: там знайшли "підозрілі правки", які є спробою вплинути на суспільний дискурс про Україну. Про це повідомляє Gizmodo, передає Liga.net.

Дослідження двох британських аналітичних центрів – Інституту стратегічного діалогу (ISD) і Центру аналізу соціальних медіа (CASM) – було опубліковане 17 жовтня. Воно викриває мережу тіньових редакторів, які намагалися вплинути на наратив про війну в Україні, вносячи зміни до статей вебсайту.

Звіт не вказує прямо на причетність російського уряду, але все ж виявляє багато причин для занепокоєння. Дослідники знайшли докази того, що деякі редактори постійно додавали посилання на російські державні ЗМІ. Проте довести координацію між ними, а також з’ясувати, хто насправді керує обліковими записами цих редакторів, досить складно. 

У вікіпедії є кілька гучних випадків порушень, які чітко приписують іноземним урядам. Один з таких інцидентів стався минулого року, коли кілька китайських адміністраторів Wiki були заблоковані за те, що вони спотворили "контент у бік жорсткої китайської націоналістичної точки зору".

Як повідомляв ІМІ, російський пропагандист Володимир Соловйов закликав російську армію "посунути" кордон РФ поруч з Бєлгородом на 200 кілометрів. Він також зажадав знищення українських міст – Харкова та Львова. 

Liked the article?
Help us be even more cool!