ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу Шуфрича передали до суду: йому загрожує 15 років ув'язнення

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата від забороненої політичної партії “ОПЗЖ”, ексголови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича та його експомічника.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора. 

Їх обвинувачують у фінансуванні дій, спрямованих на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміну меж території і державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України). Також Шуфричу інкримінують державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України), йому може загрожувати 15 років позбавлення волі.

За даними слідства, вони разом з іншими довіреними нардепу людьми після окупації Криму Росією зареєстрували нерухомість – будинок та земельну ділянку в смт Сімеїз АР Крим за законами РФ. Це майно Шуфрич купив 2013 року через підконтрольне підприємство та довірених осіб.

Нестор Шуфрич. Фото – СБУ

У 2016 році, щоб охороняти це майно, обвинувачені уклали договір з незаконним воєнізованим формуванням окупаційної влади в АР Крим – “ФГУП “Охрана” Росгвардії по Республіці Крим”, зазначає Офіс ГПУ.

Згодом вони перерахували Росгвардії, яка воює проти України, 648,7 тисячі російських рублів за охорону майна.

В Офісі генерального прокурора зазначили, що Шуфрича завербували представники ФСБ РФ і він виконував завдання одного з колишніх заступників секретарів РНБО (секретаря Ради національної безпеки та оборони України Володимира Сівковича. – Ред.).

“Обвинувачений систематично у своїх виступах та інтерв’ю публічно поширював наративи держави-агресора, проводячи підривну діяльність проти України. Він підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. Нардеп, знаючи про окупацію державою-агресором частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність проти нашої держави”, – зазначили в Офісі генпрокурора.

Водночас Державне бюро розслідувань зазначило, що крім публікацій та коментарів у медіа Шуфрич регулярно подавав заздалегідь підготовлені для нього депутатські запити й звернення до державних і правоохоронних органів. 

“Вони були направлені на потенційне ускладнення міжнародних відносин з іншими країнами, дискредитацію вищого військового і політичного керівництва нашої держави, створення умов для втручання у внутрішні справи України та загострення суспільно-політичної ситуації в країні. Важливою метою замовників було формування суспільної думки українців на користь РФ”, – додали в ДБР.

Як повідомляв ІМІ, 15 вересня 2023 року правоохоронці оголосили Нестору Шуфричу про підозру в державній зраді. Того ж дня Печерський районний суд Києва взяв його під варту на 60 днів без права на заставу. 8 лютого 2024 року СБУ оголосила Шуфричу нову підозру – у фінансуванні підрозділів Росгвардії в окупованому Криму. Нині він під вартою.

Liked the article?
Help us be even more cool!