ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу щодо побиття журналістів “Наших грошей” повернули до суду

22.03.2018, 11:24

21 березня 2018 року Апеляційній суд Київської області скасував ухвалу про закриття справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, грабежу і побиття журналістів програми “Наші гроші” 28 квітня 2015 року під час зйомки сюжету про заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. Справу повернули до суду першої інстанції - Києво-Святошинського суду, який 7 лютого 2018 року закрив справу, посилаючись на підробну постанову, повідомляє Bihus.info.

Під час судового засідання 21 березня суддя Юрій Слива розпитував прокурора Київської області  про результати розслідування провадження щодо підробки підпису на постанові про закриття справи. Прокурор не зміг відповісти, які слідчі дії проведено за рік розслідування підробки документу.

Нагадаємо, 28 квітня 2015 року під час зйомки сюжету про заступника міністра МВС Сергія Чеботаря біля його будинку в селі Лісники Київської області невідомі напали на знімальну групу проекту “Наші гроші”. Нападники побили оператора, розтрощили техніку та втекли з місця інциденту. Згодом журналісти телевізійної програми “Наші гроші” з’ясували, що на знімальну  групу проекту напав зять заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря Олег Поліщук та його бізнес-партнер Сергій Гаврилко.

Слідчі Києво-Святошинського райвідділу міліції розпочали кримінальне провадження за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів та грабежу знімальної групи програми журналістських розслідувань “Наші гроші” (телеканал ZІK).

27 травня 2015 року прокуратура Києво-Святошинського району визнала постраждалими журналістів антикорупційного проекту “Наші гроші” телеканалу ZIK Надію Бурдей та оператора Максима Шелеста, на яких 28 квітня було здійснено напад біля будинку родини вже екс-заступника міністра МВС Сергія Чеботаря.

Досудове розслідування цієї справи тривало два роки. У 2016 році слідчий Ірпінського відділу поліції Нацполіції Сергій Захарченко виніс постанову про закриття справи через відсутність складу злочину у діях зятя Чеботаря.  Але потерпілим - журналістам “Наших грошей” - постанову про закриття поліція не надіслала. Пізніше з’ясувалось, що слідчий Захарченко не закривав справу і нічого не підписував. Такі письмові пояснення він дав у ході службового розслідування головного управління Національної поліції у Київській області. За фактом підробки його підпису на постанові про закриття справи 30 січня 2017 року відкрите іще одне кримінальне провадження (№42017111200000043).

У лютому 2017 року справу щодо побиття журналістів  передано до суду. В суді справу розглядали ще майже рік.

Але 7 лютого 2018 року журналістка програми антикорупційних розслідувань “Наші гроші” Надія Бурдей дізналася під час засідання Києво-Святошинського райсуду про закриття кримінального провадження на підставі копії постанови, яку слідчий Сергій Захарченко, згідно з матеріалами службового розслідування, не підписував.

У залі суду Захарченко змінив покази і, всупереч усім своїм попереднім письмовим поясненням, заявив, що таки підписав постанову про закриття  справи ще у 2016 році. На всі додаткові запитання (процесуальні дії щодо внесення постанови в реєстр тощо) Захарченко відповів: “Не пам’ятаю”. Відтак суд закрив справу на підставі копії постанови.

14 лютого 2018 року журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” подали до Києво-Святошинського суду апеляційну скаргу у справі щодо нападу і грабежу знімальної групи зятем заступника міністра МВС Сергія Чеботаря влітку 2015 року біля будинку посадовця.

Liked the article?
Help us be even more cool!