ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу про напад на редактора "Vежі" відправили на повторний розгляд

20.01.2021, 10:17
Артем Артеменко. Фото – Vежа
Артем Артеменко. Фото – Vежа

Вінницький апеляційний суд відправив на повторний розгляд до суду першої інстанції справу щодо нападу кандидата в депутати від партії Шарія Артема Артеменка на шеф-редактора видання "Vежа" Андрія Качора, повідомляє "Vежа".

Резолютивну частину відповідної ухвали суд у складі суддів Ванди Дедик, Володимира Медяного та Світлани Мішеніної оголосив 19 січня. Повний текст ухвали оголосять 21 січня.

Під час апеляційного розгляду справи суд заслухав пояснення сторін у справі, також відбулися судові дебати, а обвинувачений Артеменко виступив з останнім словом.

Артеменко подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, який засудив його до дворічного терміну умовно. У своїй скарзі Артеменко вимагає взагалі закрити провадження в справі, адже не визнає своєї провини. 

Водночас прокурор і сам Качор також подали апеляційні скарги, в яких умовний термін просили замінити на реальний з огляду на те, що обвинувачений жодним чином не розкаявся в злочині.

У судовому засіданні адвокат Артеменка Дмитро Власенко заявив, що під час розгляду справи в першій інстанції були допущені процесуальні помилки. Окрім того, адвокат Власенко зазначив, що, на його думку, обвинувачений Артеменко напав на журналіста Качора не у зв’язку з його журналістською діяльністю, а з побутових причин. Також Власенко висловив сумнів у тому, що Андрій Качор насправді є журналістом, а видання "Vежа" – засобом масової інформації, попри те що на попередньому засіданні шеф-редактор видання надав суду для ознайомлення оригінал свідоцтва про реєстрацію видання "Vежа" як суб’єкта інформаційної діяльності.

Обвинувачений Артеменко, як і в суді першої інстанції, повністю заперечив те, що його напад на Качора пов’язаний з професійною діяльністю журналіста. Водночас під час судового засідання Артеменко зазначив, що до нападу на Качора не був з ним знайомий, проте знав, що Качор є керівником видання "Vежа" та журналістом, а напад відбувся у зв’язку з тим, "що Качор писав про Шарія". Крім того, Артеменко, який займається роздрібною торгівлею товарів, на суді заявив, що також є журналістом, позаяк має журналістське посвідчення.

Качор, який представляв себе сам, без адвоката, у своїх поясненнях підтримав позицію прокурора щодо того, що в суді першої інстанції всі докази та матеріали справи були досліджені повною мірою, а наявні докази та покази свідків прямо свідчать про те, що напад Артеменка відбувся у зв’язку з журналістською діяльністю потерпілого.

Окрім того, Качор заперечив доводи адвоката Артеменка і в тій частині, де нібито йдеться про "побутовий конфлікт". За словами журналіста, тиск на нього, його сім’ю, видання та інших членів редакції "Vежі" здійснювався систематично протягом тривалого часу багатьма членами угруповання Шарія під керівництвом самого проросійського блогера, зокрема за участю обвинуваченого Артеменка, який і вчинив напад за критику діяльності проросійської партії, а потім був висунутий партією Шарія кандидатом у депутати до Вінницької міської ради.

У своєму останньому слові Артеменко заявив, що "ніколи не читав "Vежу" і вважає, що ця справа – "помста Анатолію Шарію", а сам він не заслуговує на позбавлення волі.

Після нетривалого перебування в нарадчій кімнаті, колегія суддів зачитала резолютивну частину ухвали: вирок міського суду скасувати через істотні порушення норм КПК та призначити повторний розгляд справи в суді першої інстанції. Ухвала оскарженню не підлягає, повний текст ухвали буде оголошений 21 січня о 15:30.

Як повідомляв ІМІ, 31 серпня 2019 року у Вінниці невідомий чоловік побив головного редактора порталу "Vежа" Андрія Качора. Журналіст дістав удар після того, як ствердно відповів на запитання, чи не він писав про блогера Анатолія Шарія.

Поліція затримала підозрюваного в побитті головреда, нападником виявився 27-річний житель обласного центру. За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч. 1 ст. 125 КК України ("Умисне легке тілесне ушкодження"). 

Проте  згодом поліція відпустила затриманого, пояснивши, що, оскільки "злочин не тяжкий, підстав затримувати не було". 

У жовтні 2019 року підозрюваному в нападі на шеф-редактора видання "Vежа" Андрія Качора, мешканцю Вінниччини Артему Артеменку, змінили обвинувачення на ч. 2 ст. 345-1.

2 жовтня 2020 року Вінницький міський суд призначив Артеменку покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно з іспитовим терміном три роки.

Андрій Качор збирався оскаржувати це рішення суду і вимагати покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!