ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу Азарова, обвинуваченого в інформаційній діяльності на користь РФ, скерували до суду

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, якого обвинувачують в інформаційній діяльності на користь Росії, повідомляє Офіс ГПУ.

Азарова обвинувачують у публічних закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, веденні інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 3 ст. 109, ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, Азаров, який із 2014 року переховується в РФ, з початку повномасштабного вторгнення і дотепер, використовуючи російські медіа та мережу Інтернет, веде активну інформаційну діяльність у співпраці з Росією. Він регулярно бере участь в ефірах російських інформаційних каналів, пропагує там російські наративи, дискредитує державу Україна.

Слідство зазначає, що у відеозаписах на ютуб-каналі “Иная правда” та порталах російських медіа Азаров виправдовує збройну агресію РФ та окупацію частини території України. Також він називає події в Бучі “фейком”, закликає до денацифікації і насильницької зміни української влади та запевняє, що спеціальна операція Путіна врятувала Донецьк від захоплення, “запобігши цій трагедії”.

Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснювала СБУ.

Як повідомляв ІМІ, восени 2023 року СБУ повідомила Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою); ч. 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Також СБУ викрила в Києві помічницю Азарова – чинну держслужбовицю однієї з районних адміністрацій Києва, яка писала тексти для його публічних виступів на росТБ. Вона адмініструвала телеграм- та ютуб-канали колишнього прем’єра, а також його особисті сторінки в соцмережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!