ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила у Києві чиновницю, яка готувала тексти Азарову для виступів на росТБ

Фото - СБУ
Фото - СБУ

Служба безпеки України викрила у Києві помічницю колишнього прем'єра України Миколи Азарова – діюча державна службовиця однієї із районних адміністрацій Києва писала тексти для його публічних виступів на росТБ.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Також жінка дистанційно домовлялася з представниками російських та білоруських інформресурсів про час і тематику його участі в прямих ефірах або записі коментарів. Вона комунікувала з Азаровим та росіськими пропагандистами не тільки з власної домівки, але й з робочого кабінету.

Крім того, посадовиця адмініструвала Телеграм- та Ютуб-канали колишнього прем’єра, а також його особисті сторінки у соцмережах.

Там вона також поширювала провокативні матеріали, в яких повторювала риторику Кремля про війну в Україні і дезінформувала про суспільно-політичну обстановку в Україні.

Перед відправкою Азарову тез для його виступів та публікацією дописів у його інтернет-ресурсах жінки дистанційно погоджувала всі матеріали зі ще однією помічницею експрем’єра у Москві. Вона - її колишня колега, яка після повномасштабного вторгнення РФ виїхала до Росії.

Також слідчі встановили, що викрита чиновниця - керівниця одного із підрозділів "Фонду гуманітарної підтримки", який Азаров створив для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої "послуги".

Під час обшуків у жінки знайшли комп’ютер та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з експрем’єром, його  помічницею у Москві та російськими пропагандистами.

Двом жінкам слідчі оголосили про підозру за трьома статтями:

  • ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Щодо викритої посадовиці – вирішується питання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Водночас СБУ задокументувала і нові злочини колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який вже підозрюється у державній зраді.

"Нині він активно співпрацює з російськими спецслужбами та виконує їхні вказівки щодо проведення підривної діяльності проти нашої держави. Для цього поширює наративи кремля у своїх коментарях ворожим пропагандистам, у тому числі в ефірах ток-шоу Соловйова та Скабєєвої. Там він регулярно виправдовує збройну агресію РФ, тимчасову окупацію частини України і поширює фейки про військово-політичне керівництво нашої держави", - зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).
Liked the article?
Help us be even more cool!