ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спецпроєкт ЄС запустив новий інструмент для протидії дезінформації

24.10.2022, 14:47
Фото – sjevercg.me
Фото – sjevercg.me

Спецпроєкт Євросоюзу East Stratcom Task Force запустив новий інструмент на своєму сайті для підвищення обізнаності про дезінформацію. Про це оголосили в Європейській службі зовнішніх справ 24 жовтня, повідомляє “Європейська правда”.

Запуск інструменту приурочили до глобального тижня медійної та інформаційної обізнаності.

“Останніми місяцями ще більш явно продемонстрували, наскільки велика загроза дезінформації та як важливо захищатися від неї,  зокрема на індивідуальному рівні… Можна спостерігати повномасштабну дезінформаційну діяльність та маніпуляцію інформацією, що здійснюється багатьма мовами на десятках платформ, онлайн і офлайн. Це спроби розколоти наші суспільства, паразитувати на болючих темах, спантеличувати людей і відвертати увагу від агресії Росії та її воєнних злочинів”, – зазначають у комюніке.

Інструмент з’явився в секції “Навчайтеся” на сайті проєкту. На цій сторінці роз’яснюють типові механізми, тактику й наративи поширення дезінформації та маніпуляції інформації, зокрема здійснюваної контрольованою Кремлем медійною "екосистемою". Читачам пропонують способи натренувати критичне сприйняття інформації та тренування у формі тестів та ігор. Ці матеріали можна використовувати й для тематичних уроків у школах.

У комюніке зазначають також, що 24 жовтня виповнилося вже вісім місяців з початку повномасштабної війни РФ проти України, та відзначають роль дезінформації в підготовці до цієї агресії.

Так, останні три місяці перед відкритим вторгненням зафіксували суттєву активізацію дезінформаційної діяльності контрольованих Росією медіаресурсів: використання терміна “нацисти” на адресу українців чи України зросло на майже 300%, терміна “геноцид” – на 500%. За останні 12 місяців загалом проєкт зафіксував понад 1200 конкретних прикладів поширення російської дезінформації про Україну, ЄС, окремі країни й ту частину міжнародної спільноти загалом, що активно підтримує Україну. 

Як повідомляв ІМІ, в Україні 27 жовтня вперше відбудеться національний тест із медіаграмотності, який проведуть під час Глобального тижня медіаграмотності.

Оперативна робоча група ЄС зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force) була створена рішенням глав держав і урядів ЄС у березні 2015 року для протидії російським дезінформаційним кампаніям.

Liked the article?
Help us be even more cool!