ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

SpaceX обмежила використання Україною інтернету Starlink для дронів

09.02.2023, 10:24
Фото – REUTERS / Clodagh Kilcoyne
Фото – REUTERS / Clodagh Kilcoyne

Американська компанія SpaceX вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для керування дронами в регіоні під час війни з Росією.

Про це 8 лютого заявила президентка і головна операційна директорка SpaceX Гвінн Шотвелл на конференції у Вашингтоні, повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters

За її словами, супутниковий інтернет-сервіс Starlink, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв'язок для захисту від російських військових, “ніколи не призначався для використання як зброя”.

“Однак українці використали його ненавмисно і не в межах жодної угоди”, – сказала вона.

Пізніше в розмові з журналістами Шотвелл послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками. Україна ефективно використовує дрони для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані й скидання бомб.

“Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це. Є речі, які ми можемо зробити й уже робимо”, – сказала вона, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками.

Водночас Шотвелл відмовилась уточнити, яких саме заходів вжила SpaceX.

За її словами, використання безпілотниками Starlink виходить за межі угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім'ям, які постраждали від російського вторгнення.

“Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях”, – сказала вона.

Повідомляється, що SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, під'єднуючи їх і з'єднуючи з майже 4 тисячами супутників, які SpaceX уже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші постачання терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Росія намагалася заглушити сигнали Starlink у регіоні, хоча SpaceX протидіяла цьому, посилюючи програмне забезпечення сервісу, заявив гендиректор компанії Ілон Маск.

Як повідомляв ІМІ, на початку жовтня 2022 року гендиректор SpaceX Ілон Маск відхилив запит України на розширення його супутникового сервісу Starlink на територію окупованого Росією Криму. Він вважає, що спроба відбити півострів у російських військ може призвести до ядерної війни. Маск запустив на своїй твіттер-сторінці опитування, де виклав власну формулу завершення війни, зокрема запропонував провести ще один “референдум” на тимчасово захоплених територіях України та забезпечити водою Крим.

У відповідь Президент України Володимир Зеленський організував у твіттері своє опитування щодо того, “який Маск подобається більше”: той, що підтримує Україну, чи той, що за Росію. Згодом Маск написав, що й надалі дуже сильно підтримує Україну, але “переконаний, що масштабна ескалація війни завдасть великої шкоди Україні й, можливо, світу”.

Liked the article?
Help us be even more cool!