ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маск заблокував використання Україною Starlink у Криму: боїться, що Путін застосує ядерну зброю

12.10.2022, 12:01

Ілон Маск відхилив запит України на розширення його супутникового сервісу на територію окупованого Росією Криму. Гендиректор SpaceX боїться, що спроба відбити півострів у російських військ може призвести до ядерної війни, пише Businessinsider.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому Маск разом з урядом США передав Києву тисячі систем Starlink, що дало українським військовим змогу підтримувати зв’язок у колишніх "мертвих зонах". Через те, що супутникові приймачі Starlink споживають мало енергії, в ЗСУ з’явилася можливість під’єднуватися до розвідувальних дронів та отримувати цінну інформацію про переміщення росіян у реальному часі й завдавати точніших ударів, повідомляє Yahoo News.

Втім, нещодавно розпочалися проблеми. Тиждень тому Financial Times повідомляло, що сервіс зазнає "катастрофічних" перебоїв на лінії фронту; дехто припускав, що Starlink було вимкнено в підконтрольних Росії територіях – можливо, щоб запобігти використанню сервісу Кремлем.

У своєму твіттері Маск зазначив, що не може коментувати події на полі бою, адже "ця інформація є секретною". Втім, у розмові з політичним аналітиком Євразійської групи Єном Бреммером наприкінці вересня Маск, здається, підтвердив, що супутниковий сервіс був вимкнений навмисно.

Наразі ані SpaceX, ані Міністерство оборони України не відповіли на прохання прокоментувати.

У розмові з Бреммером Маск зазначив, що українське Міністерство оборони просило його під’єднати Starlink у Криму, до якого Росія вторглась і незаконно анексувала у 2014 році. За словами Бреммера, Маск "відмовився з огляду на потенційну ескалацію".

Бреммер стверджує, що в розмові з ним Маск заявляв, що нещодавно спілкувався з російським президентом Володимиром Путіним, щоб упевнитися, що той "готовий до перемовин" (цього місяця Маск запропонував план примирення для України, який сприйняли як потурання російським інтересам). У цій розмові Путін нібито погрожував застосувати ядерну зброю, якщо Україна спробує звільнити Кримський півострів, який Росія використовує як базу для своїх воєнно-морських сил у Чорному морі.

Втім, на своїй сторінці у твіттері Маск прямо заперечив цю інформацію, заявивши, що "розмовляв з Путіним лише один раз, близько 18 місяців тому". Темою бесіди, зазначив Маск, "був космос". (Бреммер так само твердо наполягає на своєму, написавши в соцмережах що Маск "сказав мені, що мав безпосередню розмову з Путіним і Кремлем щодо України".)

Як повідомляв ІМІ, засновник компаній SpaceX й Tesla Ілон Маск заявив, що супутниковий інтернет Starlink тепер працює на всіх континентах, навіть в Антарктиді.

У ніч на 19 вересня компанія SpaceX запустила 54 широкосмугових супутники Starlink зі станції Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді. Раніше Маск заявляв, що сподівається запустити до 100 таких місій у 2023 році.

На території України працюють понад 12 тисяч терміналів Starlink. Це найбільший показник у Європі.

Liked the article?
Help us be even more cool!