ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сільрада на Волині повідомила про появу газети, яка не має до неї жодного стосунку

23.01.2020, 10:43
Фото – kopachivska-gromada.gov.ua
Фото – kopachivska-gromada.gov.ua

Копачівська сільська рада (Волинська область) повідомила про появу і розповсюдження в населених пунктах газети “Копачівська громада”, яка не має жодного стосунку до сільради. Про це повідомляється на сайті Копачівської громади.

Як ідеться в повідомленні, друкована газета є анонімною і не має реєстраційних даних, передбачених Законом “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”. 

“Опублікована в листівці інформація суб’єктивна, провокативна, така, що не відповідає дійсності, дискредитує Копачівську сільську раду як орган місцевого самоврядування, створює соціальну напругу в громаді”, – йдеться в повідомленні. Про цей факт адміністрація сільської ради повідомила в поліцію.

Водночас сільрада зауважила, що офіційним джерелом інформації про діяльність Копачівської об’єднаної територіальної громади є вебсайт. У соцмережі “Фесбук” інформування громадськості відбувається за допомогою сторінки “Копачівська об'єднана територіальна громада”.

Представниця ІМІ у Волинській області звернулася по коментар до голови Копачівської ОТГ Олександра Совтиса, щоб дізнатися, яку конкретно неправдиву інформацію поширювали щодо діяльності громади. Також цікавило, коли з’явилася така фейкова газета, де розповсюджували й кому це вигідно. Однак голова ОТГ надати коментар відмовився.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що такі газети часто з’являються напередодні виборів.

“З юридичного погляду, якщо газета не пройшла державної реєстрації, формально її не існує і вона не може видаватися, але з розвитком сучасних технологій такий юридичний підхід можна досить легко ігнорувати. А по суті, на мою думку, пропагандистські друковані матеріали, тобто підготовлені упереджено, не відповідно до професійних стандартів журналістики (часто з’являються напередодні виборів), дійсно є фейковими медіа, адже виготовлені вони з метою, щоби аудиторія їх сприймала як ЗМІ, але інформація там подається не в інтересах аудиторії, яка їх прочитає, а в інтересах замовника виготовлення й поширення таких матеріалів”, – зазначив він.

Також юрист додав, що кодекс про адміністративні правопорушення не містить покарання за випуск незареєстрованого друкованого видання (на відміну від продовження виходу газети після скасування її реєстрації та ін.).

“Тому конкретно в цій ситуації вбачається лише шлях цивільно-правового реагування: або встановити розповсюджувача / організатора друку такого видання й подавати на нього до суду позов про спростування інформації, або, не встановлюючи цих суб’єктів, звертатися до суду в порядку абз. 3 ч. 4 ст. 277 Цивільного кодексу про встановлення факту недостовірності цієї інформації та її спростування”, – прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!