ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сільрада на Волині заборонила журналістам "Аверсу" перебувати на своїй сесії

26.02.2019, 11:28
Фото - скріншот з відео "Аверсу"

Депутати Підгайцівської сільської ради (Волинська область) заборонили знімальній групі телеканалу “Аверс” перебувати на сесії сільради.

За таке рішення проголосував 21 депутат, підтримавши пропозицію голови Підгайцівської об’єднаної територіальної громади Юрія Семенюка. Про це йдеться в сюжеті телеканалу “Аверс”, опублікованому 19 лютого.

Голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк перед сесійним засіданням вніс пропозицію щодо заборони перебування на ньому знімальної групи каналу.

“Хто за те, щоб телеканал “Аверс” звільнив територію й більше не приходив, поки вони не будуть об’єктивно висвітлювати інформацію, а не в односторонньому порядку? Прошу проголосувати, щоб “Аверс” покинув територію Підгайцівської сільської ради”, - зазначив Юрій Семенюк.

Після голосування Юрій Семенюк сказав журналістам: “Будьте добрі, щоб вас більше тут не бачили!” 

Журналісти “Аверсу” залишили приміщення сесійної зали та звернулись із заявою до поліції через перешкоджання професійній діяльності.

Представниця ІМІ у Волинській області звернулася за коментарем до журналіста “Аверсу” Владислава Корнелюка, який є автором сюжету. Проте так і не отримала відповіді.

Юрист ІМІ Алі Сафаров пояснив, що, відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні  строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

“Таким чином, якщо захід органу місцевого самоврядування, зокрема засідання відповідної ради, є відкритим заходом - на ньому мають право перебувати журналісти. Обмеження перебування журналістів та інших сторонніх осіб можливо у випадку, коли відповідний орган місцевого самоврядування заздалегідь приймає рішення про проведення закритого заходу - з метою забезпечення додержання державної таємниці, наприклад, або іншої таємниці, що оберігається законом (таємниці усиновлення, таємниці приватної інформації тощо). У такому випадку на захід не можуть бути допущені будь-які журналісти”, - зазначив Алі Сафаров.

“Недопуск журналістів на відкритий захід органу місцевого самоврядування має ознаки перешкоджання законній журналістській діяльності, за що передбачена відповідальність, встановлена статтею 171 Кримінального кодексу України”, - додав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!