ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Щодо митрополита УПЦ МП Павла відкрили справу за розпалювання релігійної ворожнечі

19.01.2023, 15:15
Фото – lavra.ua
Фото – lavra.ua

Правоохоронці відкрили 17 січня кримінальне провадження щодо виголошення митрополитом УПМ МП Павлом (Лебідь) висловлювань, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті в країні між вірянами УПЦ МП та ПЦУ.

Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на депутатське звернення Ярослава Юрчишина, про що останній повідомив у своєму телеграм-каналі.

Згідно з витягом із єдиного реєстру досудових розслідувань, митрополит Павло під час різдвяного богослужіння в храмі Агапіта Печерського в Нижній лаврі виголосив висловлювання, "спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті в країні між віруючими УПЦ (МП) та ПЦУ, шляхом приниження ПЦУ порівняно з УПЦ (МП), пропагандою винятковості УПЦ (МП) та вживанні щодо ПЦУ та її священнослужителів образливих найменувань та характеристик, чим образив почуття віруючих ПЦУ у звʼязку з їхніми релігійними переконаннями".

Нардеп Юрчишин навів уривок з різдвяної промови Павла під час богослужіння. Зокрема, митрополит назвав предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія "самосвятом", "сущим бісом" та "розкольником" і звинуватив українську владу в "гоніннях на Церкву".

"Успенський собор віддали розкольнику і самосвяту. Розкольник – це Філарет, самосвят – Епіфаній. Мені кажуть пом'янути Епіфанія. Кого – сущого біса? Розкольника? Вся "мерзенність" розпочалася з Філарета. Сьогодні "владні Іроди" відкидають Христа, вбивають не 14 тис. немовлят, а мільйони людей. Як біс все мудро зробив. Під виглядом об'єднання вони почали "гоніння" на Церкву. Вони хочуть знищити Олександра Невського. Це групка безбожників, бандитів, які ведуть відкриту війну проти Церкви. Головне для них не війна. Головне – знищити святу соборну і апостольську Церкву. Тобто нас із вами відвернути від Христа", – навів нардеп уривок промови Павла, щодо якої він звернувся до правоохоронців. 

Кримінальне провадження відкрили на основі звернення Ярослава Юрчишина.

 

Як повідомляв ІМІ, 5 січня Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули в користування державі. Раніше Павло (Лебідь) звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням не забирати в УПЦ МП ці храми. А вже 7 січня предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній провів там перше богослужіння.

1 грудня 2022 року Володимир Зеленський застосував персональні санкції щодо представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в РФ. Серед них, зокрема, клірик УПЦ МП, ексдепутат Вадим Новинський та намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).

Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі.

СБУ останніми місяцями проводила безпекові заходи на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Під час слідчих дій правоохоронці виявляли антиукраїнські матеріали, російську пропаганду, підозрілих осіб на територіях УПЦ МП тощо.

Також СБУ провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві. Намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали вищевказану пісню, і заявив, що священника Захарія, який вів цей молебень, відсторонили.

Liked the article?
Help us be even more cool!