ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шахраї від імені голови Чернівецької ОВА знову вимагали кошти на благодійність

25.10.2024, 14:16
Альона Чорна

Голова Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк повідомив, що шахраї поширюють від його імені черговий фейк. Про це він написав 24 жовтня на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, у фейковому листі зловмисники пишуть про те, що Чернівецька ОВА вимагає гроші на вигадані благодійні потреби й що це буцімто відбувається за узгодженням із Президентом України Володимиром Зеленським.

У фейковому листі вказано, що Чернівецька ОВА, в особі голови Руслана Запаранюка, керуючись ст. 14 Закону України “Про оборону України”, звертається з наполегливою вимогою здійснити дії щодо взяття участі в програмі надання благодійної грошової допомоги Збройним силам України. Також там зазначено банківські дані, зокрема номер рахунку отримувача, куди перераховувати гроші.

Фейковий лист, який поширюють нібито від голови ОВА. Фото – Руслан Запаранюк

“Передана вами сума благодійної допомоги надасть вам можливість скористатися правом на отримання податкової пільги, а саме зменшити податок на прибуток пропорційно внесеної благодійної суми у звітному періоді”, – йдеться в листі. 

Натомість Запаранюк заявив, що жодних подібних зборів Чернівецька ОВА не здійснює. “Будьте пильні та довіряйте лише тій інформації, що оприлюднена на офіційних ресурсах. У разі отримання таких листів – не відповідайте, не переказуйте кошти і негайно звертайтеся у поліцію”, – написав Запаранюк. 

Посадовець додав, що цю ситуацію вже вивчають правоохоронці. На його думку, авторів знайдуть і притягнуть до кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Як повідомляв ІМІ, шахраї вже поширювали схожий фейк. Тоді за матеріалами справи було внесено відомості до ЄРДР та розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 (“Шахрайство”) Кримінального кодексу України. Станом на квітень цього року правоохоронцям не вдалося встановити особу (або осіб), які причетні до поширення неправдивої інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!