ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сенцов: Вважаю, що потрібно показувати непривабливий бік війни

Олег Сенцов. Фото – його фейсбук / ВВС

Режисер, військовослужбовець Олег Сенцов вважає, що суспільству потрібно показувати непривабливий бік війни. Водночас під час війни має бути певна здорова пропаганда й самоцензура.

Про це сказав в інтерв'ю ВВС після його повернення з 58-го міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах. Там він презентував свій документальний фільм “Реал”, який показує бій на півдні України за участю його роти 47 окремої механізованої бригади.

“Ми показали максимальну правду про війну, зокрема, тим людям, які підуть на неї служити, щоб вони розуміли, що їх очікує. Іноді знімають дуже героїчні ролики. Це добре для підйому духу. Але потім люди приходять на війну й думають, що воюватимуть з “чмобіками”, а вони, мовляв, такі герої й всіх переможуть”, – сказав Сенцов.

Він додав, що, потрапивши в першу складну ситуацію, люди починають психологічно “пливти”, тому що вони були до цього неготові.

“Я не дивлюся телемарафон. Але знаю, що там усе показують через хороші новини. З такими “новинами” далеко не доїдеш. Вважаю, що потрібно показувати непривабливий бік війни. Не думаю, що це когось відштовхне від мобілізації. Хто хоче, той піде служити. Ці люди переживають, що може бути неякісні підготовка, командування, що їх кинуть одразу на штурм. Потрібно пояснювати, що війна на 90% – це рутина”, – зазначив Олег Сенцов.

Водночас, додав він, під час війни має бути певна здорова пропаганда й самоцензура. 

“Не можна говорити речі, які будуть на користь ворогу. Крім того, якби люди зараз дізналися всю правду, як у нас відбувається війна, вони жахнулися б”, – сказав Сенцов.

Також він розповів, що на третьому році війни українська армія залишається переважно радянською за стилем управління. Військові часто бояться доповідати правду командуванню, повідомляючи лише “хороші новини”.

Як повідомляв ІМІ, Олег Сенцов разом з іще 34 українцями повернувся 7 вересня 2019 року до України з російського ув'язнення. У 2015 році Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ засудив Олега Сенцова до 20 років, звинувативши в тероризмі.

Сенцов у перші дні повномасштабного вторгнення РФ вступив до територіальної оборони Києва, потім воював на найгарячіших напрямках у Луганській та Донецькій областях. 

Він кілька разів отримував поранення на фронті – 8 липня 2023 року контузію під час контрнаступу Збройних сил України. 19 жовтня 2023 року – уламок у бік.

Liked the article?
Help us be even more cool!