ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Семена заявляє, що суд в Криму затягує його справу

29.06.2017, 10:32

Кримський журналіст, автор Крим.Реалії Микола Семена, якого звинувачують у закликах до “порушення територіальної цілісності” Росії заявив, що суд в окупованому риму затягує його справу. Про це Семена розповів у ефірі Радіо Крим.Реалії.

“Процес по розгляду моєї справи ніяк не дійде до стадії подання доказів захисту і все ще триває розгляд доказів обвинувачення. Суд не надто поспішає, призначає засідання приблизно раз у два тижні”, – сказав журналіст.

Семена також повідомив, що для нього дуже важлива моральна підтримка з боку колег і правозахисників. Зокрема, журналіст подякував правозахисній організації “Меморіал”, де кримінальну справу проти журналіста недавно визнали політично мотивованою.

“Я не припускав, що настільки авторитетна правозахисна організація цікавиться моєю справою і, більш того, знає її в досить докладному вигляді. Раніше з оголошенням про незаконне і політично вмотивоване кримінальне переслідування у цій справі мене підтримали 27 міжнародних правозахисних організацій, що було для мене великою підтримкою”, – розповів Семена.

Сам журналіст звинувачення російського слідства відкидає і пояснює, що зараз підконтрольна Кремлю влада Криму “видавлює” незалежних журналістів з півострова.

“Сьогодні журналістська спільнота Криму абсолютно іншої якості. Ті журналісти, які дійсно були професійними, які дотримувалися всіх норм журналістської діяльності, вони видавлені з Криму, всім довелося виїхати, за винятком тих, на кого наклали підписку про невиїзд. Залишилися тільки ті журналісти, які пішли служити новому режиму, а там зовсім інші моральні якості”, – сказав Семена.

Нагадаємо, 26 червня російський правозахисний центр “Меморіал” визнав, що кримського журналіста, автора Крим.Реалії Миколу Семену переслідують із політичних мотивів.

Як повідомляв ІМІ, 14 червня на судовому засіданні сторона захисту Миколи Семени мала надавати свої докази. Але Залізничний суд Сімферополя переніс на 21 червня засідання через неявку перекладача з української на російську мову з боку звинувачення.

21 червня судове засідання не відбулося через неявку свідка – експерта ФСБ Росії. Засідання перенесли на 7 липня.

7 грудня 2016 року Миколі Семені висунуті звинувачення в остаточній редакції в кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії “Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”. Кримінальна справа складається із шести томів, адвокати розпочали вивчення матеріалу.

20 січня 2017 року в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм. За версією слідства, кримський журналіст “підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії”.

Адвокат Семени Еміль Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутін у будівлі управління.

У ФСБ Росії стверджують, що саме Микола Семена написав під псевдонімом матеріал для Крим.Реалії під назвою “Блокада ‒ необхідний перший крок до звільнення Криму”. Екс-прокурор анексованого Криму, яка і звинуватила Семену, заявила, що Крим.Реалії дав можливість “виправдання актів саботажу і екстремізму”. 66-річному журналістові загрожує п’ять років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!