ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ завершила досудове розслідування у справі про замах на Бабченка

14.09.2018, 10:23
Фото - УНІАН/ВВС

Головне слідче управлінням Служби безпеки України завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом готування до умисного вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка. Про це повідомила Головна військова прокуратура України, йдеться на сайті Генпрокуратури.

“Слідством установлено, що в період з 06.04.2018 по 30.05.2018 громадяни України Г. та П., діючи за попередньою змовою групою осіб, на замовлення спецслужб Російської Федерації, з метою залякування населення, здійснили організацію готування до терористичного акту - вбивства із застосуванням зброї російського опозиційного журналіста А. Бабченка, який змушений був виїхати за межі РФ через постійні погрози життю у зв’язку з публічною критикою державної влади країни-агресора та її керівників”, - повідомляє прокуратура.

При цьому, повідомляє прокуратура, П., перебуваючи з листопада 2017 року на території Російської Федерації, передавав Г. інформацію та грошові кошти, необхідні для організації вчинення злочину, координував та контролював хід його підготовки.

Також, йдеться у повідомленні, Г. зберігав за місцем свого проживання, а також у власному транспортному засобі та в орендованих ним складських приміщеннях вогнепальну зброю у кількості 12 одиниць (гранатомети РПГ-26, РПГ-22, кулемети і автомати Калашникова різних модифікацій) та бойові припаси у кількості 196 штук.

Також прокуратура спростувала розповсюджену 12 вересня 2018 року в інтернеті відеоінформацію з виступом громадянина України В’ячеслава Пивоварника, в якому він повідомив, що готування до вбивства російського журналіста А. Бабченка начебто було “спецоперацією” Служби безпеки України, а він (В. Пивоварник) насправді перебуває у м. Чоп Закарпатської області.

“Указана інформація не відповідає дійсності, повністю спростовується зібраними органом досудового розслідування доказами і є черговим фейком, розповсюдженим спецслужбами Російської Федерації з метою спроби дискредитації правоохоронних органів України” - йдеться у повідомленні.

У зв’язку з тим, зазначає прокуратура, що П. переховується від органів слідства на території Російської Федерації, 19.06.2018 його оголошено в розшук. Ухвалою слідчого судді від 09.07.2018 надано дозвіл на затримання П. і доставку до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зазначила прокуратура.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня ввечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який з 2017 року живе в Україні.

30 травня голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в Києві заявив, що Аркадій Бабченко живий і його смерть інсценували, аби врятувати від убивства, яке замовили російські спецслужби. Як розповів Грицак, російські спецслужби для вбивства в Києві Аркадія Бабченка завербували громадянина України Г., якому заплатили 40 тисяч доларів. Українець після отримання завдання від російських спецслужб запропонував вбити Бабченка знайомому з числа бійців на Донбасі.

Виконавцем “вбивства” Аркадія Бабченка виявився волонтер та учасник АТО Олексій Цимбалюк.

Працівники СБУ затримали організатора вбивства журналіста Аркадія Бабченка, яке насправді планували здійснити спецслужби Росії, заявив Грицак. Громадянину Г. підготовлена підозра у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 14, ч.  5 ст. 27, ст. 258 КК України.

31 травня підозрюваний в організації вбивства Аркадія Бабченка Борис Герман заявив, що він співпрацює з контррозвідкою і допомагав контррозвідці виявляти агентуру РФ в Україні. Проте прокурор Руслан Кравченко повідомив, що Герман не є агентом департаменту контррозвідки.

31 травня Шевченківський районний суд Києва арештував на 60 діб затриманого Бориса Германа, якого в СБУ вважають організатором планованого убивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

31 травня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що отриманий повний список 30 людей, які могли стати жертвами російських спецслужб разом із журналістом Аркадієм Бабченком. Кожному з цього списку буде надана охорона.

1 червня СБУ повідомила, що в рамках проведення оперативно-розшукових заходів у справі підготовки терористичного акту щодо російського журналіста Аркадія Бабченка спецслужба отримала інформацію про реальну загрозу безпеці інших громадян.

1 червня генеральний прокурор Луценко заявив, що завдяки інсценуванню вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка силовикам вдалося отримати список із 47 потенційних жертв.

1 червня у Києві групу журналістів викликали до СБУ на зустріч, пов’язану зі справою Аркадія Бабченка. Учасники зустрічі підписали документ про нерозголошення, і всім їм запропонували охорону. Зокрема, як стало відомо, на зустрічі були журналісти Матвій Ганапольский, Євген Кисельов, Юлія Мостова, Павло Казарін, Юрій Макаров, Осман Пашаєв, Айдер Муждабаєв, Соня Кошкіна, Тетяна Даниленко, Сергій Іванов та Віталій Портніков. Про це стало відомо з ефіру Прямого каналу, власних джерел “Детектора медіа” та повідомлень у соцмережах та на інформаційних сайтах.

4 червня Служба зовнішньої розвідки України заявила, що підозрюваний в організації вбивства Аркадія Бабченка Борис Герман не має і не мав жодного відношення до їхньої структури.

5 червня інтернет-видання “Страна.ua” оприлюднило список 47 журналістів і блогерів, які нібито могли стати жертвами на замовлення спецслужб РФ разом із журналістом Аркадієм Бабченком. Пізніше список з 47 особами опублікувала “Українська правда”.

5 червня речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що спецслужба нікому не передавала список із 47 журналістів і блогерів, які могли стати потенційними жертвами російських спецслужб

5 червня СБУ відкрила кримінальне провадження щодо розголошення відомостей досудового розслідування в публікації одного з інтернет-видань зі списком осіб, які могли стати жертвами російських спецслужб разом із журналістом Аркадієм Бабченком.

13 червня Служба безпеки України в рамках розслідування справи про організацію замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка затримала ще одного підозрюваного – громадянина Т.

6 серпня Шевченківський районний суд Києва продовжив строк тримання під варто Борису Герману до 23 вересня.

21 серпня Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Борис Герман визнав свою провину і вказав на представника РФ, який передавав гроші на організацію вбивства.

Liked the article?
Help us be even more cool!