ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала священника УПЦ МП, який передавав Росії дані для удару по ешелонах ЗСУ

Служба безпеки України затримала священника УПЦ МП, який був агентом воєнної розвідки Росії і готував удар по ешелонах Збройних сил України на Харківщині, повідомила пресслужба СБУ.

Також був затриманий знайомий священника – посадовець місцевої філії Укрзалізниці, – якого той залучив для отримання розвідданих.

Фігурант справи. Фото – СБУ

За матеріалами справи, священник є громадянином Росії, настоятелем одного з Харківських храмів УПЦ МП, був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни.

Після вторгнення РФ на нього вийшов кадровий співробітник Головного управління Генштабу збройних сил Росії та поставив завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Ешелони перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову, зазначає спецслужба.

Слідство встановило, що посадовець Укрзалізниці дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони.

Листування в месенджері. Фото – СБУ

Відзняті кадри, зазначає СБУ, священнослужитель пересилав своєму куратору через анонімний чат у месенджері. 

“Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад розпочинали листування тільки після обумовлених “смайлів” у заздалегідь визначений час. Після кожного сеансу зв’язку фігуранти видаляли листування. У разі отримання “розгорнутого звіту” окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження”, – зазначає спецслужба. 

Проте СБУ додає, що завчасно викрила агентів і зірвала плани агресора. Після оперативної комбінації обох фігурантів було затримано у власних помешканнях та проведено обшуки.

Обом фігурантам повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). 

Листування в месенджері. Фото – СБУ

Санкція статті передбачає покарання до 12 років в'язниці.

Вони перебувають під вартою. Також розв'язується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Як повідомляв ІМІ, раніше у Вінниці апеляційний суд залишив священнику УПЦ МП два роки ув’язнення за проросійську пропаганду.

Liked the article?
Help us be even more cool!