ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці апеляційний суд залишив священнику УПЦ МП два роки ув’язнення за проросійську пропаганду

Вінницький апеляційний суд залишив чинним вирок Вінницького районного суду, яким священнослужителя УПЦ МП засуджено до двох років позбавлення волі за розповсюдження антиукраїнських матеріалів та заперечення збройної агресії РФ проти України.

Про це повідомляє Вінницька обласна прокуратура.

У прокуратурі нагадали, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну священник активізував проросійську інформаційну діяльність в інтернеті – публікував пропагандистські матеріали через власний акаунт у забороненій соцмережі “ВКонтакте”, а також у створеній ним телеграм-групі релігійного спрямування.

Засуджений священник УПЦ МП. Фото – Вінницька обласна прокуратура

“Серед поширеного священником контенту переважали наративи московської патріархії щодо насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії Російської Федерації як внутрішнього громадянського конфлікту”, – зазначає прокуратура.

Затримали фігуранта в листопаді 2023 року, а в січні 2024-го йому присудили два роки позбавлення волі. 

Йдеться про екснастоятеля одного з храмів Вінницької єпархії УПЦ МП Дмитра Тіхова, зазначає представник Інституту масової інформації у Вінницькій області. Донедавна він був настоятелем кількох храмів УПЦ МП на Вінниччині, допоки релігійні громади не перейшли до ПЦУ.

Як зазначає Вінницький апеляційний суд, обвинувачений просив звільнити його від покарання з випробуванням – річним іспитовим строком. 

Суду він пояснив, що поширював антиукраїнські матеріали релігійної спрямованості та пропагандистського характеру без злочинного умислу. 

“Я ділився міркуваннями патріарха. Про те, що своїми діями завдаю шкоди Україні, дізнався лише після оголошення підозри. Відтоді я поміняв світогляд”, – сказав він на судовому засіданні 28 травня.

Адвокат же звертав увагу суду, зокрема, на те, що обвинувачений, батько трьох неповнолітніх дітей, у скоєному розкаявся і визнав провину. 

На думку ж прокурора, рішення суду першої інстанції законне і справедливе. Також він зауважив, що священник про вчинене не шкодує, до того ж він переховувався від органів досудового слідства та перебував у розшуку.

Вислухавши учасників справи, суд залишив апеляційну скаргу священника без задоволення, а рішення районного суду – чинним.

Як пише видання 368.media, свої матеріали Тіхов поширював у створеній ним телеграм-спільноті “Приход Святых Царственных Мучеников-Страстотерпцев и Блаженной Матроны Московской”. За даними видання, він дублював, зокрема, публікації зі спільноти “Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси”. На власному телеграм-каналі він повторював наративи Кремля про “громадянську війну” в Україні та вихваляв ексватажків терористичної організації “ДНР” Олександра Захарченка, Гіві та Моторолу. Крім того, протоієрей розповсюджував антиукраїнську агітацію під час проповідей та спілкування з парафіянами.

Liked the article?
Help us be even more cool!