ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про блокування "ботоферми" в чотирьох областях України

17.02.2020, 13:28
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України повідомляє про блокування в різних регіонах країни діяльності розгалуженої мережі “ботоферм”, обладнання яких підтримувалося через російські онлайн-сервіси. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Згідно з повідомленням, телекомунікаційні платформи використовували для створення і просування фейкових акаунтів та спільнот, щоб проводити незаконні операції в інтернеті. 

“Загалом угруповання зареєструвало понад 8 тисяч активних акаунтів для поширення в популярних соцмережах недостовірної інформації про ситуацію в Україні, підбурювання протестних настроїв, залякування населення, розсилання повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури та здійснення інформаційних атак на акаунти українських високопосадовців”, – йдеться в повідомленні.

Також через акаунти розповсюджували вогнепальну зброю, вибухові пристрої, наркотичні засоби. Реєстрацію цих акаунтів в інтернеті проводили через російські онлайн-сервіси, які надавали послуги віртуальних мобільних номерів. 

“Частина обладнання використовувалося зловмисниками для нелегального переправлення телефонного трафіку незаконно створених “операторів” “Фенікс” і “Лугаком”, які функціонують на тимчасово непідконтрольних територіях, на мережі вітчизняних операторів. За інформацією спецслужби, цими “послугами” користувались “ватажки” незаконних збройних формувань так званих “ЛНР” і “ДНР”, – зазначила СБУ.

Під час проведенням обшуків у Києві, Харкові, Дніпрі, Дубно (Рівненської області) та Ірпені (Київської області) виявлено і вилучено комп’ютерну техніку та спеціальне обладнання (GSM-модеми, шлюзи), понад 22 тисячі SIM-карток операторів стільникового мобільного зв’язку України. Також вилучено чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували провокативні коментарі під публікаціями українських політичних діячів. 

Наразі перевіряється версія щодо причетності до організації вказаної протиправної діяльності спеціальних та розвідувальних органів РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!