ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила нову підозру окупаційному голові Запорізької області Євгену Балицькому

Окупаційному голові Запорізької області Євгену Балицькому СБУ повідомила нову підозру в порушенні законів та звичаїв війни, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

За даними слідства, 14 липня 2022 року Балицький видав “указ” про примусове виселення не менш ніж 50 людей за межі окупованої території Запорізької області.

Йдеться про жителів Мелітопольського, Василівського, Пологівського і Бердянського районів, які не підтримують окупаційної влади. 

Євген Балицький
Колаборант Євген Балицький. Фото Запорізька обласна прокуратура

“Тобто Балицький Є. В., в порушення вимог ст. ст. 27, 29, 33, 47, 49 Женевської Конвенції (IV) про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, вчинив примусове переміщення не менше 50 осіб, що перебували під захистом. Таким чином, він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, – порушенні законів та звичаїв війни”, – зазначається в тексті підозри. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі. 

Справа Євгена Балицького

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року Комунарський районний суд міста Запоріжжя засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати посади в органах влади окупаційного голову підконтрольної росіянам частини Запорізької області Євгена Балицького.

Суд визнав його винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб).

З 1 серпня 2022 року в окупованому Мелітополі Запорізької області розпочав роботу новий пропагандистський телеканал “ЗаТВ”. Студію телеканалу відкрили окремо від ТРК “Мелітополь” (TVM) і “МТВ Плюс”. Її відкрито під захопленою телевежею, розташованою в Мелітополі. Хоча ТОВ “Телерадіокомпанія “МТВ-Плюс”, згідно з даними Опендатабота, належить саме колаборанту Євгену Балицькому. Його ТОВ “Лігіон” є 100-відсотковим власником телекомпанії. 

Євген Балицький, за даними слідства, колишній народний депутат від забороненої партії “ОПЗЖ”, одним з перших публічно підтримав повномасштабне вторгнення РФ.

Згодом колаборанта призначили очільником окупаційної адміністрації країни-агресора на тимчасово захопленій частині Запорізької області.

У червні 2024 року Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід України активи окупаційного голови підконтрольної росіянам частини Запорізької області Євгена Балицького, загальна вартість яких становить понад 120 млн грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!