ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ передала до суду матеріали щодо трьох пропагандистів Луганщини

Служба безпеки України передала до суду матеріали щодо трьох пропагандистів з Луганської області – Олександра Бальваса, Юрія Юрова та Людмили Потапенко, повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, троє обвинувачених інформаційно підтримують окупантів. Зокрема, в.о. головреда газети “Республика” Олександр Бальвас та засновник друкованого видання “ХХІ век” Юрій Юров обслуговують окупаційний режим від початку російської агресії. У 2015 році окупанти створили офіційний орган так званого “уряду ЛНР”, газету “Республика”, та призначили Бальваса “врио главного редактора”. Тоді ж Юров зареєстрував в “ЛНР” свою газету “ХХІ век”. Наразі обидва видання зареєстровано в російському Роскомнагляді.

“Пропагандистські “рупори” здійснювали “інформаційне супроводження окупаційного “референдуму”, псевдовиборів, усіх дій агресора, спрямованих на захоплення території Луганщини та її “інтеграцію” в РФ. Вони поширюють кремлівські наративи про “легітимність” окупаційної влади та виправдовують воєнні злочини загарбників”, – зазначили в СБУ.

Олександр Бальвас, Людмила Потапенко, Юрій Юров. Фото – колаж СБУ

Ще одна обвинувачена – колишня посадовиця Новопсковської селищної ради Людмила Потапенко. У 2022 році вона пішла працювати на окупантів. Жінка отримала посаду начальниці “відділу культури” в окупаційній адміністрації Новопскова та зайнялась організацією псевдопатріотичних та “культурно-масових заходів” на підтримку окупантів. Зокрема, вона організувала урочистості до “Дня ЛНР”, “Дня конституції ЛНР”, заходи в межах проєкту “Один народ – одна культура”.

Пропагандистів та пропагандистку судитимуть за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує до 12 років в'язниці.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2024 року СБУ повідомила про підозру в інформаційній співпраці з окупантами (ч. 6 ст. 111-1) в.о. головреда пропагандистської газети “Республіка” Олександру Бальвасу. Таку саму підозру в травні СБУ повідомила і Юрію Юрову.

Liked the article?
Help us be even more cool!