ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру пропагандисту з Луганська, який є рупором "ЛНР"

Юрій Юров
Юрій Юров. Фото – скрін з відео пропагандистського телеграм-каналу "Журналистика со вкусом"

Служба безпеки України повідомила про підозру головному редактору пропагандистського видання Луганська “ХХІ век” Юрію Юрову в інформаційній співпраці з окупантами (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Про це свідчить текст підозри на сайті Луганської обласної прокуратури.

За даними досудового розслідування, після окупації Луганська у 2015 році угруповання “ЛНР” зареєструвало періодичне друковане видання “XXI век”, яке випускає газету антиукраїнського характеру, дискредитує українську владу. Засновником і головредом ресурсу є Юрій Юров. У 2023 році газету переєстрували вже в Росії. 

Правоохоронці зазначають, що Юров нині перебуває на окупованій території, створює відеоматеріали та інформаційний контент, у яких підтримує окупантів, поширює його на захопленій частині Луганщині. 

Відеоматеріали, створені Юровим та за його участю, поширюються в ефірі пропагандистського телеканалу “Луганск 24”.

Так, 1 листопада 2023 року Юрій Юров на своєму телеграм-каналі поширив публікацію “Поздравление Председателя Народного Совета Дениса Мирошниченко с Днем воссоединения Луганской Народной Республики с Россией” (мовою оригіналу), що містять підтримку окупантів.

Хто такий Юрій Юров

Із 2010 року Юрій Юров – депутат Луганської міської ради. У 2014-му він пішов на співпрацю з незаконними збройними формуваннями й став депутатом “Народного Совета Луганской Народной Республики”.

Видання “ХХІ век”, яке він очолював і очолює досі, після 2014 року стало одним з ключових угруповання “ЛНР”. У 2014 році Юров був прессекретарем Луганської облорганізації Партії регіонів, яку очолював тодішній народний депутат Олександр Єфремов. Усі друковані ЗМІ повинні були пройти “перереєстрацію” в “міністерстві інформполітики ЛНР”, відповідно реєстрацію отримали тільки пропагандистські видання (частина з них колишні комунальні), низка рекламних видань та кілька церковних. Зокрема, і газета Юрова.

У травні 2024 року Служба безпеки України повідомила Юрову про підозру за статтею ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу (добровільне обіймання громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їхнього проведення). 

Liked the article?
Help us be even more cool!