ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ ліквідувала дві ботоферми, які поширювали дезінформацію та дискредитували ЗСУ

У Полтавській та Закарпатській областях ліквідували дві ботоферми, які працювали на спецслужби РФ, повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

За даними слідства, організаторами ботоферм виявилися двоє місцевих фахівців в ІТ-сфері, які продавали Росії нібито зареєстровані в Україні фейкові акаунти. Через ці акаунти російські спецслужби поширювали дезінформацію про суспільно-політичну ситуацію в Україні нібито від імені українських громадян, а також дискредитували діяльність Сил оборони та ситуацію на фронті.

Так, на Полтавщині місцевий житель на замовлення РФ створив майже 15 тис. анонімних акаунтів у різних соцмережах та месенджерах. Продавав фейкові акаунти він через даркнет з розрахунку 1,5 долара за одного віртуального “користувача”.

Фото – СБУ

За даними слідства, ботоферма з відповідним обладнанням та сім-картками українських операторів містилася безпосередньо в його квартирі.

На Закарпатті фігурант продавав росіянам унікальні ІР-адреси, зареєстровані на території регіону. Це дозволяло російським користувачам видавати в інтернеті себе за українців. Кошти він отримував через російські платіжні системи у вигляді криптовалюти. 

Обом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Тривають розслідування. Чоловікам загрожує до п’яти років в’язниці.

Як повідомляв ІМІ, раніше російські пропагандисти створили фейковий вінницький сайт, спрямований на підрив мобілізації в регіонах України.

Liked the article?
Help us be even more cool!