ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти створили фейковий вінницький сайт

Видання Insight News Media виявило мережу вебсайтів, створених Росією для просування пропаганди в різних регіонах України. Це начебто місцеві новинні вебсайти. Їх об'єднує майже ідентичний дизайн та символ війни Росії проти України літера Z.

Як зазначають розслідувачі, всі ці сайти розміщені на доменах .ru, зареєстровані в Москві та обслуговуються з тієї самої російської IP-адреси, що означає, що ці “регіональні українські новинні ресурси” містяться на одному російському сервері.

Окрім поширення звичних російських наративів, повідомлення на псевдоукраїнських сайтах націлені на підрив мобілізації в регіонах України.

На сайті, який пропагандисти назвали “zov винница”, окрім заяв екснардепа, засудженого за заклики до насильницької зміни конституційного ладу, Олега Царьова, речника російського правителя Дмитра Пєскова та інших “експертів”, що поширюють російську пропаганду, можна віднайти відео з підпалами авто ЗСУ, а також посилання на пропагандистський Telegram-канал “Насправді”.

Скрін зі сторінки фейкового вінницького сайту, на якій розміщують відео з підпалом авто військових
Фейковий вінницький пропагандистський сайт містить посилання на Telegram-канал “Насправді” 

Сайт зроблено неякісно. До прикладу, у розділі новин про місто Бар (Вінницька область) є новина про Томера Бара з армії Ізраїлю.

Сайт створено неякісно

У розділі “Контакти” вказано осіб, з якими нібито можна зв’язатися лише за допомогою пошти на домені цього сайту.

Скрін з фейкового сайту Вінниччини

Як повідомляв ІМІ, Служба безпеки України затримала в Києві двох організаторів ботоферми, які проводили інформаційні диверсії російської розвідки – створювали фейкові акаунти в соцмережах і месенджерах керівників СБУ та Головного управління розвідки Міноборони.

Liked the article?
Help us be even more cool!