ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада розгляне 27 січня надання телеканалу "Дом" статусу загальнонаціонального

21.01.2022, 17:00
Фото – Дом
Фото – Дом

Верховна Рада планує на засіданні 27 січня розглянути в другому читанні проєкт закону щодо внесення змін до Закону України №4487 “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб”. Про це йдеться в розкладі засідань парламенту, повідомляє “Детектор медіа”.

У разі ухвали документ надасть державному російськомовному каналу “Дом”, який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, статус загальнонаціонального.

У грудні 2021 року Комітет Верховної Ради з прав людини рекомендував ухвалити цей законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Об'єднання громадських організацій “Мова об'єднує” вважає, що рішення про зміну статусу каналу “Дом” намагаються ухвалити незаконно.

Голова Комітету з питань інформаційної політики, член фракції “Слуга народу” Микита Потураєв зазначає, що в Україні не потрібно створювати російськомовне телебачення.

Віцеспікерка Верховної Ради Олени Кондратюк вважає, що перетворення каналу іномовлення на канал для окупованих територій “Дом” загалом було помилкою. 

Нагадаємо, 1 березня 2020 року розпочав мовлення державний телеканал “Дом”, який був створений для мовлення на тимчасово окуповані території України на базі каналу іномовлення UATV. 

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції тимчасово окупованих територій, що охоплює формування позитивного ставлення до реінтеграції в громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

За даними УП, зона впевненого приймання сигналу каналу “Дом” ледь доходить до окупованого Луганська.

Дивитися “Дом” можна на вільних територіях України через супутник, в інтернеті та на ОТТ-платформах, він поступово набуває статусу “всеукраїнського російськомовного державного телеканалу”.

У 2021 році Державне підприємство “Мультимедійна платформа України” (куди входять телеканали “Дом” та UATV) отримало з бюджету 977 мільйонів гривень.

У 2022 році на платформу іномовлення з бюджету виділяють вже значно скромнішу суму – 362 мільйони гривень.

Як повідомляв ІМІ, 15 грудня 2021 року народний депутат від фракції “Слуга народу” Олег Дунда зареєстрував у парламенті законопроєкт №6430 “Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України”, яким запропонував створити Державний концерн телебачення і радіомовлення України на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” і Державного агентства України з питань кіно.

Згідно із законопроєктом, Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України створюється у формі акціонерного товариства, 100% акцій якого належить державі.

Liked the article?
Help us be even more cool!