ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF стривожена масовими звільненнями із ZIK і закликає захистити медіа від олігархів

05.07.2019, 10:14

“Репортери без кордонів” закликають негайно захистити ЗМІ в Україні від контролю олігархів. Про це йдеться в заяві правозахисної медійної організації, оприлюдненій на її сайті 4 липня.

“Редакційна незалежність інформаційних ЗМІ в Україні потребує негайного захисту, про що “Репортери без кордонів” попередили сьогодні, після того як понад 400 журналістів звільнилися з телеканалу ZIK та спорідненого з ним інформаційного агентства через те, що депутат від опозиції, який придбав їх, радикально змінив редакційну політику”, – йдеться в заяві.

Такий масовий вихід, зауважують “Репортери”, є безпрецедентним в історії українських ЗМІ.

Організація зазначає, що звільнення пояснюються тим, що Тарас Козак є близьким соратником проросійського олігарха Віктора Медведчука і ZIK поєднується разом з двома іншими телеканалами 112 та NewsOne в один медіахолдинг, а також тим, що нинішній власник встановив нову редакційну політику та дозволені межі.

“Програми, що часто критикували Медведчука, знімаються з ефіру, тоді як члени партії або соратники Козака регулярно запрошуються для надання коментарів або навіть як ведучі програми. Декілька джерел повідомляли “Детектору медіа”, організації, яка аналізує ЗМІ, про те, що новий головний редактор поширив список осіб, яким заборонено з’являтися в ефірі телеканалу.

Редакційна політика провідних українських ЗМІ прагне служити інтересам їхніх власників, які використовують їх задля посилення свого політичного та бізнес-впливу. Моніторингове дослідження медіавласності в українських ЗМІ, яке спільними зусиллями проводиться “Репортерами без кордонів” та українським Інститутом масової інформації (ІМІ) підтвердило високий рівень зосередження медіавласності та відсутність прозорості. Воно також виявило, що більшість загальноукраїнських телеканалів є пов’язаними з провідними політичними фігурами”, – йдеться в заяві.

“Криза в холдингу ZIK є ще одним прикладом втручання власників у редакційну політику ЗМІ в Україні, – заявив Йоган Бір, голова відділу Східної Європи та Середньої Азії “Репортерів без кордонів”. – Давно час обмежити контроль олігархів над ЗМІ, якими вони володіють, і захистити редакційну незалежність їхніх колективів. Ми закликаємо новий парламент зробити все можливе, щоби досягти цього якомога швидше”.

Україна посідає 102-ге місце в переліку 180 країн “Показник свободи слова у світі за 2019 рік”, який складають “Репортери без кордонів”.

Як повідомляв ІМІ, 14 червня стало відомо, що телеканал ZIK купив соратник Віктора Медведчука Тарас Козак, який також є власником телеканалів NewsOne і “112 Україна”. На базі своїх медіаактивів він збирається створити новий медіахолдинг “Новини”.

Відразу після звістки про продаж ZIK із каналу звільнилася низка топменеджерів і журналістів.

Двом працівникам телеканалу ZIK, який купив соратник Віктора Медведчука Тарас Козак, заборонили висвітлювати акцію протесту на майдані Незалежності. Втім, попри заборону, випусковий редактор Ігор Кримов показав мітинг, який транслювало Громадське.

2 липня випускового редактора телеканалу ZIK Ігоря Кримова, який 2 липня показав в ефірі мітинг на майдані Незалежності в Києві проти реєстрації певних кандидатів у депутати, достроково відсторонили від посадових обов’язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!