ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РПР закликає Президента разом напрацювати ефективні механізми захисту активістів та журналістів

06.08.2018, 15:24
Фото - rpr.org.ua

Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликає Президента України створити при главі держави дорадчий орган, який здійснював би моніторинг розслідування всіх нападів на громадських активістів та журналістів. Про це йдеться у заяві РПР.

Така пропозиція, зазначає РПР, пов’язана з загрозливими тенденціями фізичного нападу та тиску на громадських активістів, журналістів та регіональних політичних діячів.

Коаліція закликає Президента України  розпочати відкритий суспільний діалог з громадянським суспільством щодо напрацювання ефективних механізмів захисту активістів.

Наводимо повністю текст заяви:

“Займатися громадською, журналістською та політичною діяльністю, особливо в регіонах стає дедалі небезпечніше. Кінець липня та початок серпня відзначився зухвалими та резонансними вбивствами та нападами на громадських та політичних діячів.

31 липня у Бердянську на подвір’ї свого міні-готелю був застрелений Віталій Олешко, колишній учасник АТО з позивним «Сармат». Він був одним із найяскравіших активістів у Бердянську. У Херсоні зранку 31 серпня невідомий скоїв напад та облив сірчаною кислотою Катерину Гандзюк, радницю мера Херсона, в.о. керуючу справами міськвиконкому та активістку. Наступного дня в Одесі невідомий чоловік за кермом вантажівки протаранив автомобіль громадських активістів Григорія Козьми та Михайла Кузаконя та втік з місця злочину.

3 серпня невідомі підірвали автомобіль голови фракції Батьківщина в Кам’янській міськраді на Дніпропетровщині, громадського активіста та волонтера Віталія Чернявського.

Окрім громадських та політичних діячів у зоні підвищеної небезпеки – і журналісти. Згідно з даними щомісячного моніторингу “Барометр свободи слова”, в липні зафіксована найбільша кількість побиття журналістів з початку року.

Активізація нападів на представників громадського сектору в регіонах відбулася у квітні 2017-го року, коли в Полтаві було скоєно два напади на активістів, які захищали історичний центр від незаконних забудов. Один із потерпілих – Олександр Коба, ветеран АТО, доброволець отримав 11 ножових поранень. Іншому активісту після погроз кинули коктейль молотова в приватний будинок, де живе його матір.

В серпні 2017 року двоє невідомих осіб здійснили напад на голову Правління Харківського антикорупційного центру і депутата Харківської облради Дмитра Булаха, а згодом на експерта цієї організації Євгена Лісічкіна.

Влітку 2017-го в Одесі невідомі побили активістку організації “Зелений лист” Світлану Підпалу, яка займається захистом зелених насаджень в місті і виступає проти забудови берегової лінії. Також нападу зазнав координатор місцевого Автомайдану Віталій Устименко.

У ніч з 18 на 19 лютого 2018 року в Рівному було здійснено підпал дверей до помешкання родичів громадського журналіста та керівника ГО “Антикорупційний моніторинг” (АКМ) Юрія Дюга. Вже за кілька днів невідомий спробував підпалити  офісу громадської організації “Агенція журналістських розслідувань “4 влада”. Ці ГО активно займаються викриттям злочинів місцевих політиків та розслідують зв’язки можновладців з бурштинокопачами.

З моменту активізації боротьби проти громадських активістів по всій Україні коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ неодноразово зверталася до представників державної влади та органів правопорядку із закликом дати оцінку резонансним подіям та запобігти подальшому загостренню ситуації. Але реакції так і не отримала. Жодна справа не доведена до кінця, нападники не покарані.

Вочевидь, безкарність та неспроможність органів правопорядку розслідувати справи, дають змогу місцевим корумпованим політичним та бізнес-елітам залякувати та посилювати тиск на місцевих активістів та представників громадських організацій.

Враховуючи ці загрозливі тенденції фізичного нападу та тиску на громадських активістів, журналістів та регіональних політичних діячів, які швидко набирають обертів, коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликає Президента України як гаранта додержання прав і свобод людини та громадянина дати оцінку останнім резонансним випадкам нападу на громадських та політичних діячів в регіонах. Розпочати відкритий суспільний діалог з громадянським суспільством щодо напрацювання ефективних механізмів захисту активістів. Зокрема, створити дорадчий орган при Президентові, який б здійснював моніторинг розслідування всіх нападів на громадських активістів та журналістів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!