ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розслідування: Пов’язаний з "АллатРою" кандидат у президенти США працює на російську пропаганду

14.12.2023, 17:32
Ганна Калаур
Кандидат у президенти США Роббі Веллс агітує за свою кандидатуру на ресурсах “АллатРи” й водночас працює на російську пропаганду. Фото з виступу на форумі “АллатРи” в Атланті, США, у травні 2019 року. Скриншот з відео “АллатРа TV”
Кандидат у президенти США Роббі Веллс агітує за свою кандидатуру на ресурсах “АллатРи” й водночас працює на російську пропаганду. Фото з виступу на форумі “АллатРи” в Атланті, США, у травні 2019 року. Скриншот з відео “АллатРа TV”

Кандидат у президенти США Роббі Веллс, пов'язаний із псевдорелігійною сектою “АллатРа”, яку Служба безпеки України підозрює в антиукраїнській діяльності, вихваляє на ресурсах секти російського президента Володимира Путіна і закликає до капітуляції України на російських пропагандистських телеканалах, повідомляє Суспільне.

Як з'ясували журналісти-розслідувачі Суспільного, Роббі Веллс – колишній футбольний тренер. Із 2011 року він тричі балотувався на пост президента США. Під час останніх президентських виборів у 2020 році він брав участь у праймеріз (партійних виборах) Демократичної партії в трьох штатах, де отримав менш ніж відсоток голосів. 

Із 2019 року Веллс є одним з ключових спікерів руху “АллатРа” в США, на форумах якого він агітує за себе. Нині він продовжує агітувати за свою кандидатуру на виборах президента США у 2024 році на ресурсах спорідненої з “АллатРою” організації “Благотворче суспільство”, рекламу якої можна досі побачити в українських містах. 

Реклама “Благотворчого суспільства” в Луцьку. Фото – Суспільне 

У своїх виступах Роббі Веллс не приховує симпатій до Путіна і каже, що, ставши президентом, разом з російським президентом і главою КНР Сі Цзіньпіном зможе “врятувати планету”. 

“Щоб ви розуміли, в Америці люблять Путіна більше, ніж Трампа і Байдена. І, якби зараз Путін вийшов на вибори проти Байдена, Трампа і будь-кого іншого, я вам відкрито кажу, Путін виграв би з величезним результатом”, – заявив Роббі Веллс в одному з роликів “Благотворчого суспільства”. 

Журналісти з’ясували, що після приєднання до “АллатРи” Роббі Веллс став також  постійним коментатором на російських телеканалах “НТВ” і “РЕН ТВ”, які показують його як успішного американського політика й експерта з усіх питань у США. 

Роббі Веллс виступає на російському телеканалі “Рен ТВ”. Скриншот Суспільного з відео РЕН ТВ

У своїх соцмережах Роббі Веллс зазначає, що не лише коментує, а й працює кореспондентом НТВ і міжнародним кореспондентом “Раша тудей”.  

У 2022 році Роббі Веллс почав коментувати пропагандистам війну в Україні. У своїх виступах він критикує допомогу США і закликає до перемовин. “США мають залишитися поза конфліктом, щоб не допустити Третьої світової”, – заявляв  Веллс російському пропагандистському телеканалу “НТВ”. Подібні тези він продовжує поширювати й у США.

Водночас Роббі Веллс ухилився від запитань журналістів щодо фінансування його передвиборчої кампанії з російських джерел. Він розповів журналістам, що з “Благотворчим суспільством” його познайомила Марина Овцинова – колишня вчителька музики із Сімферополя, яка отримала громадянство США і пропагує там “АллатРу”.  

Марина Овцинова є засновницею некомерційної організації “AllatRa IPM USA”, директоркою американської компанії “ALLATRA USA LLC” і віцепрезиденткою некомерційної організації “Creative society” (“Благотворче суспільство”. – Ред.), що зареєстрована в місті Сакраменто, штат Каліфорнія. 

У своїх соцмережах Овцинова й інші представники американської “АллатРи” не приховують своїх симпатій до Путіна, стверджують журналісти. 

Як повідомляв ІМІ, 2 листопада 2023 року СБУ разом з Національною поліцією викрила міжнародну злочинну організацію “АллатРа” та заблокувала підривну діяльність більш ніж 20 її осередків, які діяли на користь спецслужб РФ.

“АллатРа” понад 10 років існувала в Україні, позиціюючи себе як позаполітичну спільноту волонтерів, які закликають до самопізнання і об’єднання людей з усього світу. У заходах “АллатРи” брали участь українські політичні діячі й зірки шоу-бізнесу.  

У серпні “Бабель” випустив текст про те, що українські медіа (“Українські новини”, УНІАН і NV) опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Просували його тези в соцмережах члени організації “Благотворче суспільство”.

Liked the article?
Help us be even more cool!