ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Бабель": Українські журналісти зробили YouTube-зіркою конспіролога, який коментував усі питання

Фото – Бабель
Фото – Бабель

Українські журналісти зробили зіркою YouTube конспіролога Фікрета Шабанова, який називався “канадським експертом”. Насправді він не канадський і не експерт, а конспіролог, який вірить у змову кельтів і вигадану країну Лемурію, йдеться в тексті “Бабеля”.

Видання дослідило, що азербайджанець Фікрет Шабанов з’явився в українських медіа як експерт рік тому. Він називає себе президентом канадського аналітичного центру Consultations on international policy and economy. 

За даними “Бабеля”, із середини 2022 року Шабанов дав десятки інтервʼю відомим українським блогерам і журналістам. Ведуча ТСН Наталія Мосейчук двічі запрошувала його на свій YouTube-канал, стільки ж Шабанов був гостем на каналах Дмитра Гордона. Крім того, він часто виступав на “Фабриці новин” і каналі “Сейчас”. Два інтервʼю з Мосейчук набрали 2,4 мільйона переглядів, ще майже 2 мільйони разів Шабанова подивились у Гордона, інтервʼю-мільйонники з ним є й на інших каналах. 

Шабанов – “експерт” широкого профілю, він розповідає про закулісся американської політики, український контрнаступ, ядерну загрозу, ситуацію на Близькому Сході, коментує питання релігії, пророкує імʼя нового очільника Росії та закликає не жаліти українців і говорити їм сувору правду про війну. 

“Насправді експертність Шабанова викликає багато запитань, так само як його біографія. Він поширює теорії змови, розповідає про “зовнішнє управління” Україною, світовий вплив Ватикану, підступи англосаксів і кельтів. У своєму Telegram-каналі він опублікував “справжню” мапу Землі з вигаданими країнами – Лемурія, Азгард, Атлантида і Нова Швабія”, – пише видання.  

“Бабель” звертає увагу, що канадський аналітичний центр, який нібито очолює Шабанов, – його слідів немає в реєстрах, а співробітники й результати роботи засекречені. 

Як повідомляв ІМІ, у серпні “Бабель” випустив текст про те, що українські медіа (“Українські новини”, УНІАН і NV) опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Просували його тези в соцмережах члени організації Creative society (до ребрендингу – проросійська секта “АллатРа”).

Згодом NV оновило заголовок та текст у новині щодо заяви Егона Чолакяна про апокаліпсис. Проте не вказало своїм читачам, що новина була виправлена. Якщо спочатку заголовок був “Планеті залишилося кілька років. Учений із Гарварду попереджає про початок апокаліпсиса”, то в оновленій версії замість крапки поставили знак запитання: “Планеті залишилося кілька років? Чого вартий гучний прогноз гарвардського вченого зі скандальною репутацією”. Крім того, редакція оновила перший абзац новини, додавши таку фразу: “Щоправда, багато вчених скептично ставляться до цього прогнозу”.

Врешті-решт NV видалило публікацію про апокаліптичний прогноз нібито вченого Егона Чолакяна та перепросило читачів.

Водночас “Українські новини” опублікували в себе на сайті повний текст “Бабеля”, в якому вони ж згадуються, замінивши попередню свою “новину” про апокаліпсис.

28 серпня “Бабель” повідомив, що отримав відповідь від Європейської організації з ядерних досліджень (CERN), в якій ідеться, що Егон Чолакян ніколи не працював у цій організації.

Liked the article?
Help us be even more cool!