ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розгляд клопотання про звільнення кримського журналіста Сулейманова через хворобу перенесли

Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Російський суд переніс на невизначений термін розгляд клопотання сторони захисту щодо звільнення кримського громадянського журналіста Амета Сулейманова від відбування покарання через поганий стан його здоров’я.

Про це виданню ZMINA повідомила його дружина Ліля Люманова. 

Слухання мали відбутися 27 вересня, але цього дня стало відомо, що всі відповідні документи передадуть до Владимирської області РФ й розглядатимуть клопотання там. Коли саме відбудуться слухання – невідомо. 

Також дружина Амета Сулейманова розповіла, що досі не має від чоловіка жодних звісток і не знає, де він перебуває зараз.

“Я дуже переживаю за нього, за його здоров’я, але поки що – тиша”, – сказала Ліля Люманова.

Амет Сулейманов страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

5 квітня 2023 року вирок кримському татарину набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Амета етапували до Росії – до в’язниці “Владимирский централ”.

Як повідомляв ІМІ, Амет Сулейманов – громадянський журналіст із групи “Кримська солідарність”, який висвітлював обшуки й затримання кримських татар після окупації Криму РФ у 2014 році.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Амета Сулейманова до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”.

29 серпня 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Амета Сулейманова, який потребує термінової операції (заміни серцевого клапана), попри погіршення стану здоров’я етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

4 вересня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи закликала російську владу звільнити Амета Сулейманова, якого попри серйозні проблеми зі здоров’ям етапували СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

Liked the article?
Help us be even more cool!