ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РосЗМІ згадали старий фейк про нібито розподіл України – "Нота Єнота"

02.11.2022, 15:02
Фото – dziennik-polityczny.com
Фото – dziennik-polityczny.com
1 листопада російські та проросійські телеграм-канали вчергове поширили старий фейк про те, що нібито польські ЗМІ опублікували матеріал про розділ України між сусідніми державами.
 
На це звернули увагу фактчекери, автори пабліку "Нота Єнота".
 
Вони зазначили, що телеграм-канали посилаються на dziennik-polityczny.com.
 
"Як доказ цього фейкомети публікують карту англійською мовою, де більша частина України нібито відійшла Росії, Польщі, Молдові, Румунії та Угорщині. Карта пішла по російських болотах жити окремим життям. Насправді цю фотокартку опублікував ще 27 липня колишній президент РФ Дмітрій Мєдвєдєв, пославшись на "західних аналітиків", які насправді існують лише в його бурхливій уяві", – пише "Нота Єнота".
 
Фактчекери наголошують: що стосується самого матеріалу, то першоджерелом є дуже сумнівний сайт так званого "Незалежного політичного журналу".
 
За допомогою ресурсу WayBack Machine можна подивитися, що сайт функціонує з 2014 року, і перші матеріали мали на меті поширювати фейкову інформацію щодо війни в Україні серед поляків. Там були матеріали накшталт "В Україні громадянська війна", "Україна експортує зброю до Росії", "У Харкові пройшла акція проти влади в Києві".
 
"За описом на сайті видно, що він був створений на основі ресурсу live journal, а коментарі внизу пишуть боти (Антон з Росії, термітник, І. Кінц). Не до кінця зрозуміло, хто взагалі є авторами цих матеріалів, адже про них немає жодної інформації. Сам сайт дуже часто поширює суб‘єктивні думки без покликань на джерела, як і у випадку з цим матеріалом. Показовим є те, що твіттер-акаунт сайту заблокували через численні скарги, тому можу впевнено сказати, що "незалежний політичний журнал" призначений для дезінформації поляків та поширення серед них антиукраїнських настроїв, а сама стаття є суб‘єктивною думкою без будь-якого фактажу", – резюмували фактчекери.
 
Як повідомляв ІМІ, фактчекінговий паблік "Нота Єнота" опинився в тіньовому бані через публікацію про російського пропагандиста Антона Красовського.
Liked the article?
Help us be even more cool!