ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Роскомнагляд хоче заблокувати YouTube-відео Тернопільського медіацентру про “Правий сектор”

06.05.2021, 12:30
Фото – скріншот з відео Тернопільського медіацентру
Фото – скріншот з відео Тернопільського медіацентру

Федеральна служба РФ з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) хоче заблокувати відео Тернопільського медіацентру “Правий сектор” Тернопільщини оголосив мобілізацію добровольців на тлі загострення з Росією” від 21 квітня 2021 року.

Відповідного листа від служби підтримки YouTube 1 травня отримала керівниця ГО “Тернопільський медіацентр” Тетяна Шабанова, про це вона повідомила представниці ІМІ в Тернопільській області.

Так, у листі YouTube зазначає, що отримав від Роскомнагляду повідомлення про те, що вищевказане відео порушує закон Російської Федерації “Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації”. Російське відомство додало посилання на відео до переліку заборонених матеріалів.

“Якщо ви не видалите контент, компанія Google може бути змушена заблокувати контент”, – йдеться в листі.

Тетяна Шабанова повідомила, що відео редакція не видалятиме. Наразі вона чекає на відповідь YouTube на її листа.

Як прокоментував інцидент медіаюрист ІМІ Роман Головенко, в YouTube не вистачає прозорих правил модерування контенту. Він пригадав блокування YouTube-каналу “Geek Journal”.

“Дійсно є ризик, що їхній акаунт можуть вимкнути, – пояснив медіаюрист. – Їм варто звернутися до Міністерства культури й інформаційної політики України: там намагалися встановити хоч якісь контакти з транснаціональними соцмережами-корпораціями. Вважається, що якщо контент доступний у певній країні, то може підпадати під її регулювання, але це явно нереалістично, зважаючи на наявні зараз 200+ країн світу”, – сказав він. 

За словами Головенка, транснаціональні корпорації намагалися цьому противитись, але європейські регулятори й ризик блокування соцмережі в тоталітарних країнах змушують YouTube рахуватися з вимогами тих країн, які генерують значну частку користувачів соцмережі. Адже Європа – великий ринок.

“ЗМІ може написати до YouTube, що “Правий сектор” як військове формування є підконтрольним українському урядові, це не якісь нелегальні військові формування. А РФ є агресором щодо України, відповідно, погодившись зі скаргою Роскомнагляду, вони пристають на позицію РФ”, – порадив Роман Головенко.

Зважаючи на державні вихідні, сконтактувати з міністерством Тетяна Шабанова змогла лише 5 травня. Там їй також порадили написати листа до служби підтримки YouTube.

“Листа ми написали, чекаємо на реакцію, – розповіла вона. – Контент нам наразі не блокували”.

Як повідомляв ІМІ, 31 березня hromadske заявило, що Роскомнагляд хоче заблокувати їхнє відео від 12 липня 2015 року. У ньому представники "Правого сектору" розповідають свою версію подій у Мукачеві у 2015 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!