ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни не дозволили поховати на цвинтарі блогерку Руду Пані з її матір'ю

19.01.2023, 14:59
Фото - Twitter
Фото - Twitter

Поховати журналістку, блогерку Оксану Гайдар (псевдонім Руда Пані), яка разом з матір'ю Лідією Гайдар загинула 15 березня 2022 року в селі Шевченкове Київської області, вдалося тільки у квітні. Про це в інтерв'ю ІМІ розповів її син Андрій Коркін.

За його словами, росіяни не дозволили їх поховати на цвинтарі, тож знайомі поховали їх на городі їхньої садиби. Разом із жінками загинув і їхній собака. Його також поховали поруч.

“Вони загинули миттєво. Фото мені не стали надсилати, але я казав, що гірше вже не буде, навіть якщо я побачу їх мертвими. Кажу: "Надішліть мені фото, щоб я бачив, що вони накоїли". Але вони відмовилися надсилати мені ці фото", – розповів Андрій.

Після того як росіяни відійшли від Шевченкового, до села приїхали співробітники СБУ, слідчі та  почали фіксувати злочини, які скоїли росіяни. Вони документували свідчення, ексгумували тіла і привезли тіла мами й бабусі Андрія Коркіна в броварський морг. 

"Я відпросився на службі, ми мали їхати до Миколаєва, до Херсона, але мені дали один день, щоб я все організував. Проблема ще була в тому, що і мама, і бабуся казали, щоб не було ніякої кремації. Ми раніше про це говорили, вони казали: "Синку, ми не вічні, колись тобі доведеться нас ховати". Не скажу, що вони були аж занадто віруючими, але цього аспекту вони хотіли дотриматися – щоб вони були поховані без кремації", – згадує чоловік.

За його словами, на той момент у Києві можна було зробити тільки кремацію. Ворог щойно відступив від Києва, навколо тривали активні бої.

"І ніхто не хотів займатися похованням – хіба що були могили. А на маму могили не було. У мене була теоретично (я так документи і не знайшов) земля на Лісовому цвинтарі. У нас там своєрідний пантеон: там майже всі родичі поховані – мамині бабуся, дідусь, дядько, другий чоловік бабусі. І в бабусі там було місце поруч із дядьком, але я так і не зміг знайти документи", – додає Андрій.

Зрештою, він з'ясував, що матір та бабусю, як мешканок села, які стали жертвами війни, можна поховати безкоштовно на сільському цвинтарі. Так він і зробив.

Як повідомляв ІМІ, 8 квітня 2022 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом загибелі від російських обстрілів журналістки, блогерки Оксани Гайдар (Руда Пані) та її матері Лідії Гайдар. За даними слідства, тіла обох жінок були виявлені 7 квітня в саду в одному з дворів села Шевченкове Броварського району Київської області. 

Кримінальне провадження було відкрите за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України ("Порушення законів та звичаїв війни").

Оксана Гайдар була відомою під псевдонімом Руда Пані, у своєму твіттер-акаунті публікувала історичні дописи, в яких засуджувала політику Росії.

Останній твіт вона написала 11 березня, в якому повідомила про ситуацію на окупованій росіянами Київщині.

"Від учора в нас немає світла, ледь животіє інтернет. Русня нікому не дає виїхати – стріляє по автівках та навіть по велосипедах на смерть. Можна лише тихо сидіти по хатах. Гуманітарна катастрофа – питання максимум місяця. Твіттер я видаляю, сподіваюся, ще побачимось. Все буде Україна!" – написала Руда Пані.

Liked the article?
Help us be even more cool!