ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіянку не виключатимуть з журі World Press Photo 2024

Організатори World Press Photo 2024 не позбавлятимуть російську фотографку Марію Гельман членства в журі європейської частини конкурсу.

Про це повідомляє "Суспільне Культура" з посиланням на директора з комунікацій World Press Photo Ендрю Девіса.

"Її виключення на такій пізній стадії було б і практичною, і моральною проблемою", – зазначив Ендрю Девіс.

Організатори розповіли, що під час вибору членів журі прагнуть дотримуватися балансу між різними характеристиками, як-от: професійна роль (новини, документальні фотографи, редактори тощо), стать, особистий бекграунд та підхід до фотографії. Врешті до журі обирають 31 експерта й експертку: п'ять членів журі від регіону, а також голову глобального журі.

"Як і всіх членів журі, Марію Гельман обрали за її професіоналізм та досвід", – кажуть у World Press Photo.

Марію Гельман називають "більш ніж кваліфікованою, щоб бути частиною журі", у своїй роботі вона документує "вразливість, репресії та спільноту ЛГБТК+ в дедалі більш ворожому середовищі".

Українська асоціація професійних фотографів (УАПФ) заявляла, що участь Гельман у суддівстві "може вплинути на об'єктивність ухвалення рішень під час оцінювання робіт учасників". Водночас у World Press Photo переконані, що Марія Гельман підійде до оцінювання "з уважністю та професіоналізмом".

"За всю історію нашого конкурсу членів журі просили оцінювати теми, прямо пов'язані з країнами, які вони представляють. Може ставатися, як цього року, що один член журі або більше походить із країн з репресивними урядами. Ми довіряємо кожному члену журі, зокрема Гельман, і суворому процесу суддівства, що забезпечить продуманий та справедливий вибір переможців", – прокоментував Ендрю Девіс.

Сама Гельман писала у Facebook, що "обіцяє бути чесною, неупередженою, вдумливою, відкритою та вкладати якомога більше серця у вибір історій і фотографій".

Крім того, у World Press Photo наголосили, що "повністю поважають ризики та складнощі, з якими стикаються фотографи, які документують жорстокі атаки Росії на Україну, а також роботу, яку вони виконують".

Конкурс World Press Photo відкритий для всіх професійних фотографів, що працюють у сфері фотожурналістики та документалістики. Приймання заявок на цьогорічну премію вже закрито, тепер судді мають оцінити роботи, регіональних переможців мають оголосити 3 квітня.

Після цього глобальне журі визначить 24 регіональних переможців. З них вони оберуть чотирьох глобальних переможців.

У грудні 2023 року оголосили п'ятьох членів журі європейської частини конкурсу, серед них опинилася російська фотографка Марія Гельман. Українська асоціація професійних фотографів закликала організаторів усунути Гельман зі складу журі.

У своїй заяві УАПФ наголосили, що участь представниці Росії "викликає багато етичних питань". Водночас в асоціації зазначили, що ставлять під сумнів не особистість фотографки та її професійність, а загалом доречність такого призначення, оскільки на конкурсі, очевидно, буде представлено багато фото з України.

Минулого року в категорії Photo of the Year відзначили українського фотографа Євгена Малолєтку за фотографії з оточеного Маріуполя.

Також у тогорічному конкурсі в журі була Катерина Радченко – засновниця фестивалю Odesa Photo Days, фотографка та кураторка.

Liked the article?
Help us be even more cool!