ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія засудила журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву до шести з половиною років ув'язнення

Алсу Курмашева. Фото – Радіо Свобода

У Росії Верховний суд Татарстану визнав журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву винною в поширенні “фейків” про російську армію і засудив її до шести з половиною років колонії, повідомляє “Настоящее время”.

Вирок Курмашевій суд ухвалив ще 19 липня, її справу розглядали в закритому режимі.

Цю інформацію Associated Press підтвердила в телефонній розмові прессекретарка суду Наталія Лосєва. Справа журналістки позначена грифом “секретно”. 

Лосєва не надала подробиць про характер висунутих Курмашевій звинувачень.

Президент корпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Стівен Капус назвав вирок журналістці “глумом з правосуддя” і заявив, що “єдиний справедливий результат – це негайне звільнення Алсу з в'язниці”.

Справа Алсу Курмашевої

Як повідомляв ІМІ, Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, яка проживала в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми.

У середині травня 2023 року вона приїхала до рідного міста Казань за сімейними обставинами. 2 червня 2023 року її затримали силовики в аеропорту Казані перед вильотом додому до Праги. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом мировий суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Журналістку підозрюють у відмові зареєструватися як “іноземний агент” – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ (“Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ”).

23 жовтня 2023 року Радянський районний суд Казані відправив Курмашеву до СІЗО і продовжував тримання під вартою.

У листопаді 2023 року Алсу Курмашевій висунули обвинувачення в справі про відмову зареєструватися “іноагентом”.

Liked the article?
Help us be even more cool!