ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія внесла експертку ІМІ Ірину Земляну до списку "терористів та екстремістів"

Ірина на радіопередачі "Вінілосховище", радіостанція ReLife. Фото з архіву Ірини Земляної
Ірина на радіопередачі "Вінілосховище", радіостанція ReLife. Фото з архіву Ірини Земляної

Експертку Інституту масової інформації Ірину Земляну внесли до списку “терористів та екстремістів”, який веде Федеральна служба Росії з фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг). Про це Ірина повідомила ІМІ.

За її словами, інформація про це з'явилася 7 лютого в російському телеграм-каналі, який публікує оновлення списку “терористів та екстремістів”.

“Звичайно, будь-які дії Росії мають уже не викликати здивування, але для мене це було сюрпризом. Адже кримінальна справа щодо мене була відкрита ще в травні 2022 року, і тоді ж вони звернулися до Інтерполу про мій розшук. От минуло майже два роки, хтось там подумав, що я ще й “терористка та екстремістка”. Цікаво, як у них там усе відбувається, адже з травня 2022 року я не беру участі в жодних публічних акціях та не веду публічної діяльності, хоча, можливо, вони стежать за непублічною”, – прокоментувала Ірина. 

Росфінмоніторинг веде перелік організацій та фізичних осіб, щодо яких є відомості про причетність до екстремізму чи тероризму на підставі закону “Про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, та фінансування тероризму”.

До реєстру може потрапити людина, підозрювана, обвинувачена або засуджена в кримінальних справах екстремістської чи терористичної спрямованості. Внесення особи до списку означає, що банки мають заморозити її рахунки.

Нагадаємо, у 2022 році Росія вже оголошувала в розшук Ірину Земляну. Там проти неї відкрили кримінальну справу нібито через напад на російського посла Сергєя Андрєєва у Варшаві (Польща). Ірина зазначає, що вона не вчиняла нападу.

Група протестувальників облила посла червоною речовиною, коли він намагався покласти квіти на Цвинтарі-мавзолеї радянських воїнів 9 травня 2022 року. У багатьох протестувальників на одязі були плями червоної фарби, що символізує кров. Вони скандували такі гасла, як “фашисти”, “рашисти” й “убивці”. Ірина Земляна, яка брала участь в акції, через погрози змушена була виїхати з Варшави. За її словами, у перші години після акції всі її дані, включно з номером паспорта, телефону, адресою в Україні, е-мейлом, всіма акаунтами в соцмережах, були викладені в російські телеграм-канали із закликом її “знищити”. Земляну внесли до російської бази “воєнних злочинців”.

Своєю чергою Польща розслідувала справу щодо погроз життю Земляної від росіян та інших. 

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом Шевченківське управління поліції Головного управління Нацполіції в Києві закрило кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих її даних. Проте суд зобовʼязав відновити розслідування.

Водночас в Інтерполі донині не визначилися, чи оголошувати її в міжнародний розшук за поданням Росії, чи ні.

Liked the article?
Help us be even more cool!