ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справа щодо погроз Ірині Земляній: поліція закрила, а суд поновив

Ірина на радіопередачі "Вінілосховище", радіостанція ReLife. Фото з архіву Ірини Земляної
Ірина на радіопередачі "Вінілосховище", радіостанція ReLife. Фото з архіву Ірини Земляної

Шевченківське управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві закрило кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих даних експертки ІМІ Ірини Земляної. Проте суд зобовʼязав відновити розслідування.

Про це Ірині повідомили її адвокати.

За словами Земляної, підставою для закриття кримінального провадження стали нібито недостатність доказів для доведення винуватості особи й вичерпані можливості їхнього отримання. 

Водночас український суд скасував постанову слідчого про закриття і зобовʼязав відновити досудове розслідування, зазначила експертка.

Нагадаємо, кримінальне провадження поліція відкрила минулого року за заявою Земляної після інциденту у Варшаві (Польща) з послом Росії Сергєєм Андрєєвим. Група протестувальників облила посла червоною речовиною, коли він намагався покласти квіти на Цвинтарі-мавзолеї радянських воїнів 9 травня 2022 року. У багатьох протестувальників на одязі були плями червоної фарби, що символізує кров. Вони скандували такі гасла, як “фашисти”, “рашисти” й “убивці”. Ірина Земляна, яка брала участь в акції, через погрози змушена була виїхати з Варшави. За її словами, у перші години після акції всі її дані, включно з номером паспорта, телефону, адресою в Україні, е-мейлом, всіма акаунтами в соцмережах, були викладені в російські телеграм-канали із закликом її “знищити”. Земляну внесли до російської бази “воєнних злочинців”.

Також Земляна розповіла, що в Росії проти неї досі відкрито кримінальну справу нібито через напад російського посла. Ірина зазначає, що вона не вчиняла нападу.

Разом з тим, додала вона, в Польщі досі розслідують справу щодо погроз її життю від росіян та інших.

Водночас в Інтерполі донині не визначилися, чи оголошувати її в міжнародний розшук за поданням Росії, чи ні.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою посла Росії у Варшаві Сергєя Андрєєва 9 травня 2022 року. 

Liked the article?
Help us be even more cool!