ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російську письменницю Ґоралік виключили з програми літературного фестивалю в Естонії

10.05.2023, 17:06
Фото – фб-сторінка Лінор Ґоралік
Фото – фб-сторінка Лінор Ґоралік

Головну редакторку російського журналу ROAR, письменницю та перекладачку Лінор Ґоралік виключили з програми літературного фестивалю в Естонії через позицію українських поетес, повідомила російська служба Радіо Свобода.

За повідомленням організаторів, українські письменниці Анна Грувер та Олена Гусейнова відмовилися брати участь у фестивалі через обговорення журналу Ґоралік.

"Ми, як і раніше, вважаємо, що свобода слова та можливість дебатів дуже важливі, але для зняття напруги необхідно зробити жорсткий вибір", – пояснили ситуацію організатори фестивалю Prima Vista.

Олена Гусейнова в коментарі Українському радіо 10 травня уточнила, що ані вона, ані Грувер не висували жодних вимог організаторам фестивалю Prima Vista. Вони відмовилися від участі, коли отримали запрошення. Як пояснила Гусейнова, фестиваль має частину програми, присвячену російській культурі. У ній мали взяти участь, окрім естонців російського походження, також вихідці з Росії, які мають інші паспорти, зокрема Ґоралік, яка має ізраїльське громадянство.

"Про Лінор Ґоралік ми пам’ятаємо епізод квітня 2022 року, коли вона запустила журнал ROAR і коли українська спільнота, зокрема літературна, заявила, що це момент, коли розріджуються свідчення українців, і що це зараз неприпустимо. І Лінор на це відреагувала закриттям коментарів, видаленням посту. На цю дискусію вона не зреагувала, не почула українську спільноту", – цитує Гусейнову Українське радіо.

Ґоралік, яка народилася в Україні і з 2014 року живе в Ізраїлі, раніше заявляла, що вперше чує про відмову українок брати участь у фестивалі.

"Це огидна історія. Я говорю зараз абсолютно прямо: якби мені було поставлене таке питання, я б негайно відмовилася від участі у фестивалі на користь українок", – написала вона.

Виступ Ґоралік скасували в день початку фестивалю, 8 травня. Філолог Роман Лейбов, який мав провести презентацію ROAR, назвав зняття Ґоралік "провалом організаторів" і українською закликав українців, що перебувають у Тарту, прийти на зустріч з Ґоралік поза межами фестивалю.

Як повідомляв ІМІ, альманах "Російськомовний Всесвіт" ("Русскоязычная Вселенная"), що діє на території Естонії, опублікував вірші української письменниці з Донецька Ії Ківи, яка нині живе у Львові. Тепер Ія Ківа планує подати позов на альманах за порушення авторського права. Окрім Ії Ківи, на публікацію зреагували й інші українські автори, яких незаконно внесли до альманаху, – Дмитро Лазуткін, Павло Гольдін та Еліна Свенцицька.

Liked the article?
Help us be even more cool!