ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії російськомовний альманах незаконно надрукував вірші письменниці з Донецька, назвавши її поеткою "регіону Росії"

03.05.2023, 17:22
Фото – Facebook-сторінка Ії Ківи
Фото – Facebook-сторінка Ії Ківи

Альманах "Російськомовний Всесвіт" ("Русскоязычная Вселенная"), що діє на території Естонії, опублікував вірші української письменниці з Донецька Ії Ківи, яка нині живе у Львові, повідомляє "Суспільне Культура".

Про це Ія Ківа написала 2 травня. За її словами, про те, що її вірші потрапили до альманаху, вона дізналася випадково. Письменниця зауважила, що автори проєкту незаконно використали її тексти.

"Проєкт естонський нібито, а по суті рускомірний, прийшли і вкрали; "з блюдечка виходять марсіани – а вони росіяни, де осіли – там і росія", як писала Ліна Костенко. Нудотно все це, знаєте, рускоязичная, простигосподи, всєлєнная", – написала вона.

Попри те що організатори позиціюють видання як естонський проєкт, на сайті зазначають, що в альманах "помістили чотири російські регіони: Санкт-Петербург, Крим, Донецьк і Приморський край. У них автори з регіонів Росії ділитимуться своєю творчістю, розповідаючи, зокрема, про життя в різних куточках величезної країни!" 

За словами Ківи, видання – відверто пропагандистська історія, чию мету складно уявити до кінця.

"Сьогодні, за часів запеклої русофобії, а подекуди й заборони на твори російської літератури, музики та мистецтва, культурні російські люди повинні згуртуватися й поширювати російську мову як мову російської цивілізації, що перемогла у Великій Вітчизняній війні нацизм та обов'язково переможе русофобію, що її поширюють сьогодні західні засоби дезінформації в усьому світі!" – пишуть самі автори проєкту.

У коментарі для "Суспільне Культура" Ія Ківа зауважила:

"Мені написала авторка з Естонії, що існує така публікація. Вона заявила протест під постом з новиною про чергове число цієї "Русскоязичной Вселенной", але ж тільки автор_ка може попросити прибрати вірші й згадку свого імені в подібному контексті". 

Ія також зазначила, що вона ніколи не жила ні на території Росії, ні на окупованих територіях, не навчалася в російських вишах:

"Я написала і пост, і окремо англійською в нього під постом про протест і вимогу прибрати мої вірші. Він їх, не дуже поспішаючи, прибрав", – зауважила письменниця.

Вона додала, що головний редактор Алєксєй Рацєвіч, громадянин Естонії, у відповіді їй зазначив: "Вас теж видалили. Обійдемося, авторів, не заражених західною заразою, ще багато знайдеться".

"Але чи не зробить він, чи інший любитель руского міра, щось подібне знов – не ясно. Відслідковувати такі речі важко, тим більше що це людина і видання з нульовою репутацією, апелювати до чогось тут без сенсу", – додала письменниця.

Тепер Ія Ківа планує подати позов на альманах за порушення авторського права.

Окрім Ії Ківи, на публікацію зреагували й інші українські автори, яких незаконно внесли до альманаху – Дмитро Лазуткін, Павло Гольдін та Еліна Свенцицька.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!