ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські окупанти вимагають від адміністраторів РІА Мелітополь здатися в полон

Російські окупанти через телеграм-канал вимагають від адміністраторів українського видання “РІА Мелітополь” здатися в полон. Про це повідомляє регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області.

У повідомленні, зокрема, розповсюдженому в пропагандистському телеграм-каналі “Новий Мелітополь. Запорізька область”, вони пропонують “вийти на площу Перемоги” у “звільненому Мелітополі” й здатися.

Допис із закликом ілюстровано зображенням німецько-фашистських окупантів періоду Другої світової війни, які здалися в полон, і містить мову ворожнечі щодо українців. Автори допису закликають адмінів “перейти на правильний бік і стати за правду”. 

Телеграм-канал, через який окупанти погрожують українським медійникам. Скриншот ІМІ

“Якщо ви перебуваєте у звільненому Мелітополі – у вас є шанс. Вийдіть на площу Перемоги або зателефонуйте на номер міської комендатури й скажіть, що ви адміністратор каналу “РІА Мелітополь”. Після всіх етапів вам призначать зустріч. Вам буде запропоновано перейти до руської редакції новин, де ви будете отримувати зарплатню. Оберіть правильний шлях”, – йдеться в повідомленні.

Журналістка РІА Південь (РІА Мелітополь) Світлана Залізецька вважає подібні дописи щодо видання на пропагандистських ресурсах, які працюють на тимчасово окупованій території Запорізької області, частиною інформаційної кампанії проти всієї редакції.

Фактично з моменту відмови співпрацювати з окупантами в березні 2022 року вона і редакція продовжують отримувати численні погрози. На скриншотах, які окупанти розповсюджують мережею, – погрози, включно із закликом убивства, стосуються її, батьків, а також доньці Світлани.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2023 року російські окупанти зламали телеграм-канал українського видання “РІА Мелітополь”, який працював і після тимчасової окупації Мелітополя (Запорізька область). Тоді вони затримали адміністратора телеграм-каналу Георгія Левченка. 29 жовтня 2023 року, через два місяці після фактичного затримання адмінів телеграм-каналів “РІА Мелітополь” та “Мелітополь – це Україна”, окупанти випустили про них сюжет, звинувативши в тероризмі.

На відео серед інших затриманих упізнали і Анастасію Глуховську, журналістку РІА Мелітополь, яка продовжувала перебувати в тимчасово окупованому Мелітополі. Усіх затриманих підозрюють за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі. Їхнє місце перебування невідоме до сьогодні.

На початку травня 2023 року в тимчасово окупованому Мелітополі (Запорізька область) окупанти викрали журналістку Ірину Левченко разом з її чоловіком Олександром, які вже декілька років перебували на пенсії. Окупанти затримали пару на вулиці, спочатку тримали разом, а потім розділили. Де вони зараз, також залишається невідомим.

За даними ІМІ, станом на 10 квітня в російському полоні перебувають щонайменше 27 медійників.

Liked the article?
Help us be even more cool!