ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Романюк: журналісти порушують презумпцію невинуватості через неякісну обробку пресрелізів правоохоронців

Директорка Інститутут масової інформації Оксана Романюк/Фото – Суспільне

Якість оброблення пресрелізів правоохоронних органів у справах колаборантів серед медійників залишається на низькому рівні.

Такий висновок зробила директорка Інституту масової інформації та членкиня Комісії з журналістської етики Оксана Романюк, коментуючи результати дослідження Semantrum щодо висвітлення медіа справ про колабораційну діяльність, повідомляє ZMINA.

Інформація про такі судові засідання нерідко передруковується з офіційних джерел без перевірки. Це призводить до того, що людину можуть назвати колаборантом до рішення суду, порушуючи презумпцію невинуватості.

“Дослідження виявило три ключові проблеми. По-перше, низьку якість оброблення пресрелізів правоохоронних органів. Вони часто подають інформацію так, ніби справа вже вирішена, і підозрюваний вже винуватий. Насправді, оголошення підозри – лише перший крок”, – пояснила Оксана Романюк.

Вона наголосила: подаючи інформацію з пресрелізів без належної обробки, медійники порушують презумпцію невинуватості. 

“Не можна називати людину винною до вироку суду. Журналісти мають писати “підозрюваний”, а не “злочинець”, – зазначила директорка ІМІ.

Друга проблема, зауважила Оксана Романюк, – використання журналістами хайпових слів для привернення уваги аудиторії. Третя проблема – стигматизація. Йдеться про те, що деякі журналісти можуть стигматизувати цілу групу громадян, називаючи колаборантами, наприклад, переселенців або жителів певних регіонів.

"Це грубе порушення прав людини. Ми бачили матеріали, де журналісти вирішили не лише використовувати пресрелізи правоохоронних органів, а й глибше дослідити тему. Вони показали обличчя родичів підозрюваного, що створило їм загрозу і змусило змінити місце проживання", – зазначила Оксана Романюк.

Вона нагадала, що демонстрація до рішення суду фотографій підозрюваного або навіть вказівка на ідентифікаційні ознаки – це грубе порушення. "Медійники мають думати про потенційні наслідки своїх публікацій. Це серйозне обвинувачення, і ми не знаємо, чи дійсно ця людина є колаборантом. Можливо, це помилка", – підсумувала правозахисниця.

Повний звіт  Центр прав людини ZMINA офіційно представить 30 липня 2024 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!