ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рівненська журналістка подала заяву в поліцію через приховування інформації про міські кредити

10.11.2020, 15:38
Фото – "Четверта влада"
Фото – "Четверта влада"

Журналістка-розслідувачка Алла Максимчук написала заяву в поліцію щодо перешкоджання журналістській діяльності у зв'язку з ненаданням інформації на запит Рівненським регіональним управлінням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Про це журналістка повідомила представниці ІМІ в Рівненській області. 

Протягом серпня-жовтня Алла Максимчук проводила журналістське розслідування для проєкту “Лабораторія викриттів” від BIHUS.INFO про програму кредитування молодих сімей, яка покликана допомогти сім'ям з придбанням житла. Такі програми є в багатьох містах України, фінансуються з місцевих бюджетів.

Журналістка намагалася дізнатися, хто в Рівному отримав такі кредити. За словами  Максимчук, рівненське регіональне управління фонду неодноразово не надавало їй інформації на запит про осіб, які отримали кредити на вигідних умовах під купівлю житла, а нині просить видалити інформацію про деяких людей зі списку, які отримали житло.

Отримала журналістка запитувану інформацію від рівненського Держмолодьжитла, яке опікується програмою, лише після скарги уповноваженому.

“Спочатку я просила в запиті адреси та імена людей, потім самі адреси, а згодом і самі імена. Там відповідали, що ці всі дані захищені Законом “Про захист персональних даних” і мені не можуть дати такої інформації, не запитавши в цих людей. Але в Законі “Про доступ до публічної інформації” вказано, що імена отримувачів бюджетних коштів не можуть бути прихованими. З цього приводу я поскаржилась уповноваженій з прав людини. Представник офісу в нашій області чи то надіслав листа, чи то відвідав Держмолодьжитло в Рівному, але відповідь з прізвищами й ініціалами мені все-таки дали. А ще роки й суми кредитів. Потім я ще раз надіслала запит на імена, прізвища і по батькові людей повністю. Відповідь надійшла”, – розповіла Алла Максимчук.

Окрім скарги уповноваженому, Алла Максимчук подала заяву в поліцію про перешкоджання журналістській діяльності. Позаду вже два допити.

На думку журналістки, Держмолодьжитло спеціально приховує інформацію і так і не надало їй копій деяких документів, що пов'язані з отримувачами кредитів.

“Як згодом я визначила, більшість тих, хто отримав кредит за міською програмою, або працюють у міській раді, її департаментах чи підприємствах, або пов'язані з міськими та обласними посадовцями й депутатами. Тому, в принципі, не дивно, чому імена цих людей не хотіли розкривати”, – розповіла Алла Максимчук.

Після виходу розслідування “Квартири для своїх: хто в Рівному отримав підтриману з бюджету пільгову іпотеку” Держмолодьжитло, за словами журналістки, надіслало дивного листа.

“Після публікації ми отримали відповідь на один із запитів, у якій нас просять прибрати трьох людей зі списку. Бо нібито Рівненське Держмолодьжитло помилилося, коли давало нам імена. Тобто вони нібито виявили, що двічі помилково внесли трьох людей до списку позичальників. Водночас ті люди самі підтвердили, що є учасниками програми. Але домогтися відповіді від директора неможливо. Він то не хоче говорити під запис, то у відрядженні, то постійно відкладає зустріч і в результаті – знову сказав слати запит”, – розповіла Алла Максимчук.

Директор Рівненського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Логвинчук перешкоджань у цій ситуації не бачить.

“Та інформація, яку вона запитує, в межах закону все ми надали. Те, що порушили кримінальну справу, я думаю, що її закриють за відсутністю складу злочину. На всі її запити вчасно відповідь дано”, – розповів Сергій Логвинчук.

Він також додав, що деякі прізвища просили забрати, адже помилково надали журналістці дані про людей, які отримали кредити, профінансовані областю і містом. За його словами, клопотання про видавання кредитів тим людям надавала обласна адміністрація. На його думку, цього факту досить, щоб вважати, що ці люди не підпадають під програму.

“Ми відверто не сподіваємося, що відповідальні заплатять штраф. Але, якщо суд хоча б визнає їх винними, це буде практика, на яку зможуть посилатися українські журналісти”, – переконана Алла Максимчук.

Liked the article?
Help us be even more cool!