ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ створила табори, де займається політичним "перевиховуванням" викрадених в Україні дітей

15.02.2023, 12:21
Фото - hub.conflictobservatory.org
Фото - hub.conflictobservatory.org

У Росії та окупованому Криму існує мережа зі щонайменше 43 закладів, де викрадених дітей з України, віком від 4 місяців до 17 років, перевиховують ідеологічно.

Про це йдеться у розслідуванні підрозділу факультету охорони здоров'я Єльського університету в рамках проєкту Conflict Observatory, пише ВВС.

З 24 лютого до цих таборів потрапили понад 6000 українських дітей. Реальні цифри, на їхню думку, можуть бути значно вищими.

"Основна функція таборів - це, судячи з усього, політичне перенавчання. Щонайменше 78% із ідентифікованих таборів займаються систематичним перенавчанням, у ході якого українських дітей піддають впливу російськоцентричних ідей академічної, культурної, патріотичної чи військової сфери", - пишуть дослідники.

Велика частина цих закладів розташовані в Криму, ще близько 10-ти - біля великих російських міст, таких як Москва, Казань чи Єкатеринбург. Також є табори в Сибіру та на Дальному Сході.

Серед закладів, куди відправляли дітей з війни, університет також ідентифікував психіатричну клініку та організації, пов'язані з пошуком будинків для сиріт.

Дітей до російських таборів відправляють під приводом "евакуації" або оздоровлення. Серед цих дітей є ті, які жили в Україні у дитбудинках (хоча вони не обов'язково є сиротами), так і дітей, які живуть разом зі своїми родинами, пишуть дослідники.

Після таборів дітей із дитбудинків часто відправляють на усиновлення в Росії, а інших дітей батькам під різними приводами не віддають. Їх залишають у таборах на довший термін, ніж домовлялися - від кількох тижнів до кількох місяців, пишуть в Єльському університеті.

Як повідомляв ІМІ, суд у російському місті Барнаул засудив журналістку RusNews Марію Пономаренко до шести років колонії. Її визнали винною у поширенні фейків про армію Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!