ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії журналістку засудили до шести років за пост про бомбардування театру Маріуполя

15.02.2023, 10:55
Фото - ANDREY BOK/ВВС
Фото - ANDREY BOK/ВВС

Суд у російському місті Барнаул засудив журналістку RusNews Марію Пономаренко до шести років колонії. Її визнали винною у поширенні фейків про армію Росії. Про це повідомив її адвокат Дмитро Шитов, пише російська служба Радіо Свобода.

Обвинувачення вимагало для підсудної девʼять років позбавлення волі.

Пономаренко також заборонили упродовж пʼяти років вести публічну діяльність в інтернеті. Захист має намір оскаржити вирок.

За версією обвинувачення, Пономаренко опублікувала в телеграм-каналі “Цензуры нет” пост про жителів Маріуполя, які загинули під час російських бомбардувань міського театру.

“Повірте мені, там, за ґратами набагато більше порядних людей, ніж у партії “Єдим Росію”. До умовно-дострокового звільнення я навряд чи досиджу, тому що зміни наздоженуть нас раніше. На людей у погонах надії немає, але ці символи, V і Z, мають бути стерті, а той, хто наліпив їх на нашу техніку, має сісти. Ніколи жодний тоталітарний режим не був таким міцним, як перед крахом”, – сказала Пономаренко в останньому слові на засіданні 14 лютого.

Пономаренко затримали у квітні 2022 року в Санкт-Петербурзі та відправили до СІЗО Барнаула. У вересні на тлі поганого психологічного стану та умов тримання в одиночній камері Пономаренко намагалася вчинити самогубство.

У листопаді 2022 року суд перевів Марію Пономаренко на домашній арешт, однак у січні 2023 року її повернули до СІЗО через порушення умов запобіжного заходу. Пономаренко залишила квартиру через конфлікт із колишнім чоловіком, який, за її словами, застосував до неї фізичну силу.

За даними Радіо Свобода, з початку війни Росії проти України в РФ порушили 180 кримінальних справ про фейки про російську армію. Стаття про фейки зʼявилася в Кримінальному кодексі одразу після початку повномасштабного вторгнення в Україну. На думку правозахисників, за допомогою цієї статті в Росії фактично запроваджено військову цензуру.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2023 року Басманний суд Москви заочно засудив кулінарну блогерку Ніку Білоцерківську до дев'яти років колонії за статтею про фейки про російську армію. Також цей суд заочно засудив до 8 років колонії російського блогера, ексдепутата Державної думи РФ Олександра Невзорова в справі про поширення “фейків” про російську армію - розповів про удар РФ по пологовому будинку в Маріуполі.

У грудні 2022 року Міщанський суд Москви засудив російського опозиційного політика Іллю Яшина до восьми з половиною років колонії загального режиму.

Liked the article?
Help us be even more cool!