ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ щодня вчиняє понад 10 кібератак на стратегічні об’єкти України – СБУ

09.11.2022, 14:50
Фото – Валентина Поліщук / Liga.net
Фото – Валентина Поліщук / Liga.net

Росія супроводжує свої ракетні удари по українських енергооб’єктах потужними кібератаками, щоб спричинити максимальний "блекаут", але Україна їх відбиває і навіть переходить до блискавичного кіберконтрнаступу, розповів в інтерв’ю Liga.net начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

"Енергетика, інфраструктура і логістика – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ супроводжувались і кібератаками. Ми очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною. Інколи ми маємо інформацію, куди битиме ворог найближчими днями чи тижнями, і наше завдання – не допустити цього. Про більшість кібератак суспільство не знає, але Росія сьогодні робить в середньому понад 10 кібератак на добу", – зазначив Вітюк.

За його словами, якби їх не відбивали, то наслідки були б "украй серйозними".

Він пояснив, що кібератаки можуть бути набагато ефективніші та дешевші за ракетні обстріли, адже одночасна атака на всі обленерго може вимкнути світло по всій країні.

Начальник Департаменту кібербезпеки додав, що наразі в найгірших випадках кібератаки росіян можуть вимкнути електроенергію на 5–10 хвилин або зупинити на короткий час роботу деяких сервісів. Але його департамент працює над тим, щоб навіть такого не ставалося.

У жовтні Ілля Вітюк заявив, що українська кіберспільнота одразу після початку війни перейшла в активний контрнаступ на кіберфронті та змушує ворога витрачати серйозні ресурси на свій захист.

Liked the article?
Help us be even more cool!