ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна активно контрнаступає на кіберфронті – Ілля Вітюк

17.10.2022, 17:08
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Українська кіберспільнота одразу після початку війни перейшла в активний контрнаступ на кіберфронті та змушує ворога витрачати серйозні ресурси на свій захист.

Про це в інтерв’ю проєкту "Ми – Україна" розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

"Контрнаступ України у кіберсфері почався 24 лютого. Ще напередодні наш Департамент відбив потужні кібератаки, які росія почала перед вторгненням, щоб досягнути "бліцкригу" у всіх сферах. Вранці ми з ними впорались, а вже ввечері завдали удару у відповідь. Це змусило противника зосередитися на захисті й зрозуміти, що час безкарності минув назавжди. Наш контрнаступ триває повним ходом і досі", – заявив Ілля Вітюк.

Він підкреслив, що СБУ діє проактивно і має великий досвід успішної боротьби на кіберфронті. Завдяки цьому вдалося не тільки запобігти розхитуванню інформаційного та кіберпростору України, а й не допустити збоїв у роботі критичної інфраструктури, систем життєзабезпечення, банків тощо.

"Служба безпеки виявила та нейтралізувала понад 3,5 тис. кібератак цього року. Якби не наша робота, сьогодні ми б говорили про світлофори, що не працюють, про відсутній зв’язок, про перебої в електропостачанні, про втрачені державні секрети, наукові розробки та масово викрадені персональні дані… Але всі критичні системи працюють у штатному режимі, а наше суспільство єдине в прагненні перемоги", – пояснив Ілля Вітюк.

Він розповів також, що в цій боротьбі спецслужбі допомагають звичайні українці та волонтери з IT-галузі.

Як повідомляв ІМІ, українська IT-армія впродовж останніх двох тижнів зупинила роботу понад 2,4 тисячі російських онлайн-ресурсів, серед яких є й пропагандистські медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!