ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія продовжує ширити фейки про ЄС та Україну під час пандемії – звіт East Stratcom

01.04.2020, 15:53
Фото – delfi.lt
Фото – delfi.lt

Росія продовжує використовувати глобальну коронавірусну кризу для поширення пропаганди та дезінформації. 

Про це йдеться в новому звіті команди Європейської служби зовнішніх дій East Stratcom, повідомляє "Європейська правда".

Фахівці East Stratcom зафіксували понад 150 випадків прокремлівської дезінформації про COVID-19 із 22 січня. 

Російські прокремлівські джерела, зокрема, поширювали твердження, що Європейський Cоюз не може впоратися з пандемією і "ось-ось розвалиться", а також що "ЄС егоїстичний і зраджує власним цінностям". 

Наприклад, в Україні катастрофічні повідомлення про неминучий крах ЄС поєднувались із представленням України як "неспроможної держави" (failed state), яку "покинули її європейські союзники".

Також у звіті повідомляється, що російські державні ЗМІ зосередили свою увагу на підкресленні готовності Росії до боротьби зі спалахом. Ці ЗМІ широко висвітлювали російську допомогу Італії, стверджуючи, що "Росія допомагає Італії, а ЄС ні". 

"Деякі держави й підтримувані державою суб'єкти прагнуть використати кризу суспільної охорони здоров'я для просування геополітичних інтересів, часто безпосередньо кидаючи виклик авторитету Європейського Союзу та його партнерів", – підсумовує East Stratcom.

Звіт опублікований 1 квітня і охоплює період 20–27 березня. East Stratcom – спеціальний підрозділ, до мандату якого належить спростування фальшивих новин з Росії. 

Як повідомляв ІМІ, 16 березня Європейська служба зовнішніх дій повідомила, що російські медіа розгорнули значну кампанію з дезінформації, спрямовану проти Заходу, щоб посилити вплив коронавірусу, створити паніку та посіяти недовіру в західних суспільствах. 

31 березня Європейська комісія оголосила про запуск спеціалізованого сайту з протидії дезінформації навколо COVID-19.

Liked the article?
Help us be even more cool!