ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ не пускає представника США до затриманої журналістки Радіо Свобода

Влада РФ продовжує відмовляти США в консульському доступі до затриманої журналістки Радіо Свобода Алсу Курмашевої, яка має російське та американське громадянство.

Про це заявив заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател, передає Укрінформ.

"Ми уважно стежимо за затриманням Алсу Курмашевої в Росії. Ми надзвичайно стурбовані тим, що її ув’язнення триває", – сказав представник зовнішньополітичного відомства США.

Він нагадав, що американська сторона отримала відмову в консульському доступі до журналістки ще 20 грудня, і ця відмова діє досі.

"Посольство США в Москві продовжує запитувати про відповідний консульський доступ", – зазначив Пател.

Водночас він уточнив, що РФ користується правом не інформувати США про перебіг справи, коли йдеться про осіб з подвійним громадянством.

Як повідомляв ІМІ, у Казані (столиця Республіки Татарстан, РФ) 18 жовтня затримали редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву.

Її підозрюють у відмові зареєструватися як “іноземний агент” – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ (“Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ”).

23 жовтня 2023 року Радянський районний суд Казані відправив Курмашеву до СІЗО. Термін арешту – один місяць 17 діб, до 5 грудня.

У листопаді 2023 року Алсу Курмашевій висунули обвинувачення в справі про відмову зареєструватися “іноагентом”. Отже, її процесуальний статус – обвинувачена.

Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. У середині травня вона приїхала до Росії за сімейними обставинами. Силовики затримали її в казанському аеропорту 2 червня, коли журналістка чекала на рейс додому. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом мировий суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Liked the article?
Help us be even more cool!